Her mevsimin olduğu gibi yaz mevsiminin de bazı sağlık sorunları açısından risk oluşturduğu veya var olan riski artırdığı bilinir. Özellikle tatil planları yapanlar mevsimsel hastalıklara karşı daha dikkatli olmalı.
Sıcak havanın etkisiyle gıdaların daha kolay bozulması besin zehirlenmesi riskini artırıyor. Yaz ishali, seyahat hastalıkları, sıcak çarpması ve böcek sokması gibi olaylar yaz mevsimiyle birlikte artan sağlık risklerinin başında geliyor.
Yaz aylarında artan sağlık sorunları hakkında bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Soner Dileklen onlardan korunma yollarını anlatarak şu önerilerde bulunuyor:
BESLENMENİZE DİKKAT EDİN
Yaz aylarında aşırı kalorili ve yağlı gıdalardan kaçınmak, bol sebze-meyve tüketmek ve yemek miktarını azaltmak gerekiyor. Yemek saatinin biraz erkene alınması ve alkol ile sigara tüketiminin azaltılması yaz aylarını daha rahat geçirmeyi sağlar.
YAZ İSHALİNE DİKKAT EDİN
Sıcakta dışarıda bekletilen yiyecekler zamanla bakteri oluşturuyor, bu da ishale neden oluyor. Bu nedenle açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi, kaynağı bilinmeyen suların içilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekiyor.
GÜNEŞE GÜVENMEYİN
Güneşin yaydığı utraviyole ışınlarının vücuda faydası olduğu kadar zararı da bulunuyor. Bu zararların en önemlileri deri yaşlanması, deri kanserleri ve hiperpigmentasyon yani düzensiz lekeler olarak sıralanıyor. Ultraviyole ışınlarından korunmak için güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalı. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce 30 faktörün üzerinde koruyuculu güneş kremi kullanılmalı. Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunmalı. Ayrıca 6 aydan küçük bebeklerin uzun süre güneşe maruz bırakılmaması gerekiyor.
AĞIR SPORLARDAN KAÇININ
Sıcak havalarda; kalp, dolaşım ve solunum sisteminde sorunlar görülebiliyor. Yaz sıcağında ağır sporlar yapıldığında kalbe binen yük artıyor ve kalp zorlanıyor. Terlemenin zorlaşmasıyla vücudun ısı düzeni farklılaşıyor. Bunu önlemek için spor yaparken mutlaka uygun ısı ortamı sağlanmış kapalı mekanlar tercih edilmeli ya da nispeten daha serin olan sabah saatlerinde spor yapılmalı. Sıcakta, güneş altında ve aşırı nemli havalarda soluk alıp vermek zorlaştığı için ağır fiziki egzersizlerden kaçınılmalı.
SERİNLEMEK İÇN KLİMANIN KARŞISINA GEÇMEYİN
Yaz aylarında klima kullanımı artıyor. Ancak klimalara bakım yapılmadığında içinde biriken mikroplar “yaz pnömanileri” denilen akciğer iltihaplarına neden olabiliyor. O nedenle doğrudan klimanın karşısına geçmek, hastalıkları da çağırmak anlamına geliyor.
DÜZENLİ UYUYUN
Tatilde uyku düzeni bozulabiliyor. Oysa kısa süreli uyumak bedeni yoruyor. Bu nedenle geç yatılmaması ve uyku düzenine dikkat edilmesi önem taşıyor.
BÖCEKLERDEN KORUNUN
Böcek, akrep ve yılan sokmaları özellikle yaz aylarında çok sık rastlanan durumlar. Alerjik reaksiyonu olan kişilerde; böcek ısırması, akrep, arı ve yılan sokması ciddi rahatsızlıklar doğurabiliyor. Son yıllarda artan kene olaylarına karşı da önlem almak gerekiyor. Bunun için de özellikle doğal ortamlarda piknik ya da gezinti yaparken, kapalı kıyafetler ile uzun çoraplar tercih edilmeli.