Meme dokusunda bir süt kanalının tıkanması ve iltihap gelişmesi belirtileriyle tanımlanan "mastit"e, mastit tedavisine ve mastit memeden bebek emzirilip emzirilmeyeceğine ilişkin geniş bilgiyi Prof. Dr. Benal Büyükgebiz şöyle veriyor:
"Tipik olarak aniden ortaya çıkar; bu nedenle fark edildiğinde memede mastit artık gelişmiştir. Annenin genellikle ateşi yüksektir. Halsizlik ve yorgunluk dikkat çekicidir. Meme genellikle kırmızı, sıcak ve şiştir. Mastit sıklıkla tek taraflıdır ve genellikle sol memede gelişir. Yine sıklıkla doğumdan sonraki ilk üç ayda ama en çok ilk üç hafta içinde ortaya çıkar."
Emziren annelerde mastit gelişmesini kolaylaştıran bazı durumlar vardır:
- Yorgunluk
- Stres
- Süt kanalının tıkanması
- Beslenme şeklinde anormal değişim
- Memede biriken sütün boşalamaması
- Çok sıkı veya çok bol sutyen
- Meme başındaki çatlaklar
Mastit tedavisi nasıl yapılır, mastit memeden emzirilir mi?
Tedavide, her iki meme de kullanılarak bebeğin emzirilmeye devam edilmesi çok önemli ve gereklidir. Emzirmeye sağlam memeden başlanmalıdır. Bu anneyi rahatlatır. Böylece sütün hasta memede de meme başına gelmesi sağlanmış olur. Bebek eğer her iki memeden de iyice ememezse pompa kullanılabilir.
Kısa aralıklarla...
Bu dönemde memelerin yumuşak kalmasını sağlamak amacıyla bebek daha kısa aralıklarla emzirilmelidir. Nemli sıcak uygulaması da hem emzirmeden önce hem de emzirirken yararlı olabilir. Emzirmeden sonra hasta memeye buz uygulaması da yapılabilir.
Mastit olduğunda annenin istirahat etmesi çok önemlidir. Bebeğinizle birlikte yatağa girin ve uyuyun. Bu anne sütünü de artıracaktır.
Bebek, hasta memeden emmek istemezse
Mastit varlığında anne sütündeki tuz oranı artar. Bu nedenle tadı bebeğe biraz değişik gelebilir. Hatta bazı bebekler hasta memedeki sütü emmek istemeyebilir. Bu durumda hasta meme mutlaka bebek emiyormuş gibi sık sık ve düzenli olarak pompa ile sağılarak boşaltılmalıdır."