Çocuğunuzun vejetaryen olması sizin veya onun kendi seçimi olabilir. Bebekler bazen et yememeye karar verirler; bunun sebebi büyük ihtimalle etin kendine özgü dokusundan kaynaklanmaktadır, ancak çoğu zaman geçici bir süreçtir ve dişlerin çıkmasıyla birlikte ortadan yok olur. Daha büyük çocuklar da bazen et yemeyi bırakırlar. Bunun nedeni hayvanları çok sevmeleri, küresel kaynbakların sınırlı olmasıyla ilgili kaygıları veya vejetaryen diyetin daha sağlıklı olduğuna inanmaları olabilir.
Şöyle bir planlama yapabilirsiniz:
- Dokusundan dolayı etten nefret eden bir bebek için kıymalı börek, et veya tavuk kıymalı diğer yiyeceklerden deneyebilirsiniz. Ayrıca ete alternatif olarak kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller de verebilirsiniz.
- Eğer çocuğunuzun kilosu azsa avokado, öğütülmüş kabuklu kuruyemiş ve tohumlar gibi enerjisi yoğun gıdalar almasını sağlayın.
- Yiyeceği şeyler hakkında çocuğunuzla konuşun; ancak bu konuda tartışmayın. Etsiz yemekler yediği için daha mı mutlu olacak? Tavuk yemek ister mi? Belki de, vejetaryen olma arzusuyla ilgili nedenlere bağlı olarak eti ara sıra yemek istiyordur. Peki balıktan ne haber? Yumurta? Veya süt, peynir ve yoğurt?
- Mümkün olan her vakitte alilecek hep birlikte yemek yiyin. Genellikle birlikte yenen yemeklerin en azından bir bölümü vejetaryen dostu olacaktır. Çocuğunuz diğer herkesle birlikte aynı patates ve sebzelerden yiyebilir, ancak etin yerine başka bir şeyler daha olacaktır. Veya makarna pişirmişseniz onun için farklı bir sos yapabilirsiniz. Bu yöntemle daha iyi beslenmesi mümkün olur ve siz de hep beraber yemenin diğer faydalarını da yaşamış olursunuz.
- Eğer çocuğunuzun sağlıklı gelişmediğinden, kansızlık veya diğer sağlık sorunlarından muzdarip olabileceğinden kaygı duyuyorsanız doktorunuzla konuşun.