Boşanma sonrasında da, özellikle çocuk varsa, eski eşle ilişkiler genellikle devam eder ve çoğunlukla da iletişim kurmada zorluklar yaşanır. Oysa boşanma sonrasında iyileşme sürecinin bir parçası da başkalarını incitmemeyi öğrenmek olmalıdır, çünkü bu aslında kişinin kendi kendisini daha fazla incitir.
Eski eşinizle sağlıklı bir iletişim kurmak ve sürdürmek için aşağıdaki noktalara özen gösterin:
Tutarlı olun: Beden diliniz ve yüz ifadelerinizin sözlerinizle uyumlu olmasına özen gösterin. Gözleriniz saldırı okları fırlatırken, “hayatım”lı cümleler kurmanız, ya da tatlı bir ses tonuyla konuşmanız karşınızdaki kişiye verdiğiniz mesajı değiştirmez.
Sakin Olun: Duygularınız fazlasıyla yoğunlaştığında yavaş yavaş nefes almayı veya konuşmaya daha sonra devam etmeyi istemeyi öğrenin. Gerekirse oradan ayrılın.
Gerekirse yanınızda birini bulundurun: Daha önceki görüşmenizde fiziksel ya da sözlü saldırıya uğradıysanız, görüşmeye giderken yanınıza bir arkadaşınızı alın.
Olmuyorsa Erteleyin: Karşınızdaki kişi duygusal olarak kapanmışsa konuşma ve açıklama yapmaya devam etmeyin. Aksi taktirde siz öfkelenirsiniz, o da rahatsız olur. Konuşmak için daha uygun bir zamanı bekleyin.
Farklı yollar deneyin: Konuşmanız işe yaramıyorsa daha sonra devam edin ya da mektup yazmayı deneyin. Mektuplar net ve duyguları katmadan iletişim kurmak için iyi bir yöntemdir. Ayrıca mektuplar yazılı kanıtlar oluşturduğundan, tarihler, saatler ya da tam olarak ne söylendiği konusundaki yanlış anlamaları da önler.
Uyarın. Sözlü saldırıda bulunursa, “Bunu kabul etmiyorum. Bu konuşmada saygı görmek istiyorum ve eğer bunu şimdi yapamayacaksan konuşmamıza daha sonra devam edebiliriz” deyin. Kibirli, üstünlük taslayıcı veya sadece siz haklıymışsınız gibi davranmayın. Nazik olun. Tartışmada sizi kırmaya devam ederse sakin ve sessiz bir şekilde oradan ayrılın.