Okunma Sayısı: 8533
CANLI YORUMLAR

"EKRANA YAPIŞMA" TARTIŞMASI

Olması gereken ne?

Evlerde ebeveynler ile çocuklar arasında belki de en çok yaşanan tartışmalar arasında ilk üçe girecek bir konudur çocukların televizyon izlemesi. Aileler çocuklarının televizyon karşısında çok fazla gereksiz vakit geçirdiğini belki derslerini ihmal ettiğini belki de gözlerini bozacağı endişesi ile, çocuklar sürekli olarak yeter kalk televizyonun başından ya da ekrana yapışma diye uyarır. 

Öncelikle çocuğunuzun televizyon seyretmesine ve/veya bilgisayarda oynamasına ne kadar süre ve hangi aralıklarla izin vereceğinize karar vermelisiniz.

  • İşte bunun için size bazı ipuçları:
  • Teknoloji ve içeriğiyle ilgilenin.
  • İçerikle ilgili çocuğunuza yardımcı olmaya çalışın ki çocuğunuz iyi olanı kötü olandan ayırt edebilsin.
  • Düşünmeden ani tepkiler vermekten kaçının. Örneğin “bu program şiddet içeriyor, hemen kapatmalıyım” gibi davranışlarda bulunmayın.

Doğal olarak aileler çocuklarının çok fazla televizyon seyretmelerinden veya bilgisayar başında çok fazla oyun oynayıp MSN’de sohbet etmek için uzun zaman geçirmelerinden endişe duyarlar. Fakat ne kadar bir süre “çok fazla” sayılabilir. Çocukların elektronik medyayla haşır neşir olması tamamen çok kötü olarak tanımlanamaz. Hatta bazı araştırmalar bu tarz oyunlarla ilgilenmenin olumlu sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyuyorlar. Bu her zaman, sadece tek başına yapılan, hareketsiz ve asosyal bir etkinlik olmayabilir; aksine çok önemli el göz koordinasyon becerisi gerektirir. Yapılan araştırmalara göre ekran karşısında ara vermeden 50 dakikadan fazla oturulmamalıdır.

Televizyon söz konusu olduğunda hemen hangi programın çocuğunuz için “faydalı” olacağı gündeme gelir. Çocuklara özel eğitim programlarının yanı sıra gençlik dizilerinin de savunucuları vardır. Aslında hem çocuklar hem de bizler ekran bağımlılığı tehlikesi karşısındayız. Önemli olan bu pasif, tek başına geçirilen zamanlarla ailecek yapılan aktivitelerin dengeli bir şekilde ayarlanmasıdır.

Hangi yaklaşımda olursanız olun, mutlaka çocuğunuzu izlemeli ve durumun aşırı bir hal aldığını düşündüğünüzde, yani çocuğunuzun sarardığını, donuklaştığını gördüğünüzde süreyi sınırlamalısınız. Evet, televizyonlar ve bilgisayarlar kullanılması, incelenmesi gereken teknolojik araçlardır; ancak pasif-alıcı olarak ekrana bakmak, o sırada çocuğunuzla konuşuyor olsanız bile, birlikte oyun oynamanın, birlikte farklı etkinlikler yapmanın yerini asla tutamaz.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUK ANNEYİ FITIK EDİYOR
3 YAŞINI BİTİRDİYSE DİKKAT!
ÇOCUKLAR KANSERİ BİLMELİ
BİLİNÇLENDİRİLMELİ
UYKUYA DİRENMESİ
OKUL BAŞARISINI ETKİLER
ÇOCUKLARDA TUZ TÜKETİMİ
FAZLA TUZ İÇEREN GIDALAR
SON KEZ YAPILACAK
SBS KALKIYOR
ÇOCUĞUNUZUN HAYAL ODASI
GERÇEĞE NE KADAR YAKIN?
LYS SONUÇLARI AÇIKLANDI
ADRESE GÖNDERİLMEYECEK
ÇOCUKLARDA ÖZSAYGIYI ÖLÇMEK
ÖZGÜR BİREY OLACAKSA...
EMME BAĞIMLISI ÇOCUK
EMZİRME BAĞIMLISI ANNE...
MİNİKLER OKULA MERHABA DEDİ
İLK GÜN NASIL GEÇTİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
YEMEK YEME OYUNU
CİNSEL KİMLİKTE 3-5 YAŞ
KONUŞMASI SEVİMLİ GEL...
40 KERE SÖYLEYİNCE OLUYOR
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
OJENİZ NE RENK OLSUN
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :