Rahim ağzı kanseri kadınların kabusu olmayı sürdürüyor. Dünyada her 10 kişiden 1'inde görülen HPV, ilerleyen süreçte rahim ağzı kanserine sebep olabiliyor.
Human Papillomavirüs (HPV), yani insan siğil virüsü oldukça bulaşıcı, yaygın ve belirti göstermeyen bir virüstür. HPV'nin belirli tipleri özellikle çok tehlikedir ve genital bölgelerde siğillere ve çeşitli kanserlere neden olabilirler. HPV'nin en önemli ölümcül sonuçlarından biride Rahim ağzı kanseridir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, rahim ağzı kanserinin genellikle multisentrik denilen aynı kökenli birçok dokuda (anal bölge (makat), vajina ve dış genital organda görülebileceğini söylüyor.
Servikal intraepitelyal lezyon (SIL) hastalığı olanların yüzde 10’unda anal bölge, vajina ve vulvada hastalık olabileceğini söyleyen Ertekin, anal bölge, vajina ve dış genital bölgede hastalık olanların yüzde 10’unda SIL olabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Yani bu organ ve dokular, komşu oldukları ve benzer yapıda oldukları için bir yerde hastalık varsa diğer bölgelerde de olabilmektedir."
Hastalığın hiçbir belirtisinin olmadığını söyleyen Ertekin, Amerika Kanser Cemiyeti 2002 yılında 21 yaşına gelen tüm kadınların veya cinsel yaşamın başlangıcından itibaren 3 yıl geçen her bayanın smear tetkiki yaptırması önerisini hatırlatıyor.
Yazının tamamını okumak için tıklayın...