Okulların açılmasına çok az bir süre kala, ilk kez bu yıl uygulanacak olan ve 60-66 aylık çocuklar da eğitim-öğretim hayatına merhaba diyecek. Ancak aileler okula başlama yaşının aşağı çekilmesine hala tepkili.
Çocuk, Ergen ve Yetişkin Psikiyatrı Uzman Dr. Neslim Doksat, bu yıl okula başlama yaşının aşağı çekilmesi ile ebeveynlerin farklı bir telaş içinde olduğunu söylüyor.
Tıbbi olarak bir çocuğun ilkokula başlayabilmesi için zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik açılardan çocuğun gelişmiş olması gerektiğini söyleyen Doksat, az sayıda istisnanın dışındaki çocukların, ilköğretime başlayabilmek adına gerekli olan sosyal, duygusal, bilişsel, sözel ve motor becerilerini 72. aya kadar ancak tamamlayabildiğini söylüyor.
72 aydan daha küçük olan çocukların davranışlarını kontrol etmede sorun yaşadığını dile getiren Doksat, "Altı yaşın altındaki çocuklar, ayrılma bireyleşme sürecini tam anlamıyla tamamlamadıkları için annelerinden ayrılmada daha fazla sorun yaşarlar" diyor.
Doksat, 72 ayını doldurmamış olan çocukların, ince motor beceriler, el-göz koordinasyonu, dikkat sorunu, soyut düşünce yetersizliği ve işlemsel düşüncenin tam gelişmemiş olması sebebiyle akademik açıdan zorlanacaklarının altını çiziyor.
İstinsnalar dışında oyun çocukluğu dönemindeki 60-66 ay arası dönemdeki çocukların okulda zorlanacağını ifade ediyor.
Bu yaş aralığındaki çocuklar, fiziksel, ruhsal, zihinsel ve bilişsel gelişim açıdan çocuğun okula hazır olup olmadığını değerlendirecek kapsamlı testler (uygulama süresi 1.5-2 saat alan), çocuk psikiyatrı gözetiminde, uzman psikolog veya pedagoglar tarafından değerlendirileceğini söyleyen Doksat, okula başlamay uygun olmayan çocukların ana sınıfına alınacağını söyledi.
Yazının tamamını okumak için tıklayın...