Bilgisizlik, eve kapanma, hastalık, diş sorunu, bedensel yetersizlik gibi nedenler yaşlılarda besinsel eksikliklerin temel nedenleri arasında Dünya sağlık örgütüne göre; 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üzeri yaşlar ihtiyarlık olarak tanımlanıyor.
Yaşlanma deyince cildin kırışması, belin bükülmesi, gözlerin iyi görmemesi, hafıza kaybı ve bazı hastalıkların ortaya çıkması anlaşılıyor. Aksine insanın doğduğu tarihle hesaplanan yaşla, hissettiği yaş arasında büyük farklılıklar yaşanabiliyor. Bu durum fiziksel ve ruhsal sağlığa, beslenmeye ne kadar dikkat edildiğine bağlıdır.
Günümüzde gelişmemiş ülkelerde ortalama yaşam süresi 48 yıl iken , Japonya'da 80 yıldır ama bilim adamlarına göre insanlar 150 yıl yaşayabiliyor.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, bunu başarabilmenin yolunun yeterli ve dengeli beslenerek, fiziksel aktivite ve stressiz yaşamdan geçtiğini söylüyor.
Kümeli, yapılan çalışmalarda yaşlılarda besinsel eksikliklerin çok sık olduğu gözlendiği bilgisini veriyor. Bilgisizlik, eve kapanma, bedensel yetersizlik, yoksulluk, hastalıklar, artan gereksinim, emilim bozuklukları, diş sorunları nedeni ile çiğnemede güçlükler, alkol ve ilaç kullanımı, iştahsızlık besin eksikliklerinin temel nedenleri olarak gösteriliyor.
Çoğu yaşlıda A, B1, B2, B3, B12 , C, E vitaminleri, folik asit, demir, krom, çinko eksiklikleri bulunduğunu belirten Kümeli, bu vitaminlerin çoğunun vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini de azalttığı bilgisini veriyor.
Bu besin ögelerinin yaşlılıkta değil orta yaştan itibaren alımının arttırılması gerektiğinin önemine değinen Kümeli, "Yaşamın her anında beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir" diyor.
Son zamanlarda yaşlılığın önünü almak için başarılı sonuçlar veren çalışmalar yapıldığını söyleyen Kümeli, büyüme hormonlarının bağışıklık sistemini koruduğu ancak yaşlılıkla birlikte az salgılandığını söylüyor.
Orta yaştan itibaren beslenme konusunda yetişkinlerin dikkatli olmasını öneren Kümeli, neler yapılması gerektiğini şöyle sıralıyor:
• Diyet lifi içeren sebze, meyve, tahıl, kurubaklagilleri tüketin.
• Kan bulgularınıza uygun olarak antioksidan vitaminler alın.
• Haftada iki kez balık tüketin.
• Uygun vücut ağırlığınızı koruyun, şişmanlıktan sakının
Tamamını okumak için tıklayın...