Uykusuz kalmak, uçakta ya da trende aralıksız çalışmak ve sağlıksız yiyecekler tüketmek, yoğun iş seyahatlerinde bulunanların ortak yaşam tarzına dönüştü.
Stres Yönetimi Topluluğu Direktörü Neil Shah Business Traveller adlı TV programında seyahat stresinden kurtulmanın yollarını anlattı. Shah, maddi açıdan tutumlu davranarak ekonomik bir seyahat hedeflemenin bile başlı başına stres kaynağı haline geldiğini,bu durumun iş seyahati yapanların stresine stres katacağını belirtiyor ve ekliyor; ‘Gezi esnasında toplantılara katılacak ve sunum yapacak olanlar zaten yeterince stresli oluyor. Gezi amaçlı seyahat edenlerle karşılaştırıldıklarında ise çalışanlar, bulundukları çevreye ayak uydurmakta daha fazla zorlanıyorlar çünkü beyinlerinin yolculuk esnasında ürettiği stres kimyasallarını yakmak için gerekli olanaklara sahip değiller.'
Stresli olduğumuzda vücudumuzun cortisol ve adrenalin salgıladığını belirten Shah, bununla savaşmanın en geçerli yolunun gün ışığı egzersizi ve açık hava olduğunu söylüyor. Ancak iş seyahati yapanlar için bu pek mümkün olmuyor. Bu kişiler malesef genellikle kapalı ve yapay havalandırmaya maruz kalıyor, böylelikle stresle baş edebilmek için gerekli olan güneş enerjisi ve temiz havadan mahrum kalıyorlar. Uykumuzu, iştahımızı ve ruh halimizi düzenleyen serotonin hormonu eksikliğinin yol açtığı bu kimyasal dengesizlik sonucunda ‘jet lag’ denilen rahatsızlık ortaya çıkıyor.
'YOLCULUĞA RAHAT KIYAFETLE ÇIKIN'
“More Life -- Less Stress” kitabının yazarı ve İş Stresi Uzmanı Sue Firth de, iş seyahati yapan kişilerin strese karşı bir plan oluşturması gerektiğini belirtiyor ve yolculuk esnasında öncelikle rahat kıyafetler tercih edilmesini öneriyor.
Ayakkabı seçiminde ise, en rahat ettiğiniz ayakkabıdan vazgeçmemeniz gerektiğini söylüyor ve ekliyor; “Seyahatinizi bir macera olarak görün ve tüm sorunların üstesinden geleceğinize inanın.”
'UÇAK RÖTAR YAPARSA MASAJA GİDİN'
İşte stresle baş etmek için Neil Shah’tan bazı öneriler;
- Kendinizi rahatlatın, beklenmedik olaylara karşı hazırlıklı olun. Eğer uçağınız rötar yaparsa bu süreyi kendinizi şımartmak için kullanın. Mesela kitap okuyun, uyuyun ya da en yakın spor salonuna gidin. Hatta burada masaj yaptırın.
- Yavaş ve derin derin nefes almak, stresimizi yenmek açısından çok önemli. Karnınızın içinde, nefes aldıkça şişen ve nefes verdikçe inen bir balon varmış gibi düşünün. Bu tür solunum ciğerlerinizi oksijenle doldurarak sizi sakinleştirecektir.
- Yolculuk stresi kişide dehidrasyona(su kaybı) yol açar, bu nedenle bol su tüketin. Ayrıca yolculuk sırasında kesinlikle alkol tüketmeyin, kahveyi tercih edin. Emin olun, uçaktan indiğinizde kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
- Karbonhidratlı yiyecekler yerine salata ve meyveyi tercih edin. Vücut bu besinleri daha kolay yakar ve hızlıca enerjiye dönüştürür.
- Fırsatını buldukça mutlaka ayağa kalkın ve yürüyün. Hareketsiz bir şekilde oturmak el ve ayak bileklerinizde kan depolanmasına ve de şişkinliğe yol açar. Hareket ederek kan dolaşımınızı hızlandırmalısınız.
- Yolculuk sırasında karşılaşacağınız tüm engeller kan basıncınızı ve kalp ritminizi yükseltir ve bu strese yol açar. Bu durumdan kaçınmak için kendinizi yolculuğunuza verin ve bu yolculuğu bir ceza gibi değil, bir tecrübe kazanımı olarak görün.
- Stresli yolculuğunuzda konforunuzu sağlamak için, yanınıza sevdiğiniz bir eşyanızı da -alın. Mesela en sevdiğiiz battaniyeniz, yastığınız ya da CD’niz.
- Yediğiniz yemeklere dikkat edin. Omega ve B vitamini ağırlıklı beslenin, bu yiyecekler strese karşı açtığınız savaşta size yardımcı olacaktır. Özellikle yağlı ve ağır yemeklerden kaçının. Böyle yemekler kendinizi gergin ve huzursuz hissetmenize yol açar.
- İnsanlara iyi davranın. Her sabah insanlara “günaydın” demek bile güzel bir başlangıç olabilir.
Kaynak: ntvmsnbc