Anne ve babaların kabusudur çocuklardaki öfke nöbetleri. Bu durum anne ve babaları sık sık zor duruma düşürdüğü gibi çaresizliği de beraberinde getiriyor.Çocuk, Ergen ve Genç Psikiyatrı Uzman Dr. Neslim G. Doksat, çocuklarda öfke nöbetlerini ve ebeveynlere düşen görevleri anlatıyor.
Çocuklardaki öfke nöbetlerinin belli yaşlarda normal karşılanabileceğini söyleyen Doksat şunları söylüyor; "çocuklar iki yaştan itibaren otonomi kazanıyorlar. Yani konuşmaya başlıyor, tuvalet terbiyesi alıyorlar, yürümeye başlıyorlar. Dolayısıyla bu yaştan itibaren anneden ayrılıp, ayrı bir birey olmaya başlıyorlar. İşte bu dönemde, ayrı bir birey olmanın getirdiği fizyolojik bir özellik olarak tutturmalara da başlıyorlar. Yani ben kendim giyineceğim, ben şu bardaktan içeceğim, şu tabakta yemek yiyeceğim, Bu durumda ebeveyn hayır dediğinde, o zaman çocuklarda 2-2,5 yaşından itibaren öfke nöbetlerine rastlıyoruz."
Öfke nöbetleri sırasında çocukların bazı abartılı hareketler sergilediğini söyleyen Doksat, "çocuklar kendini yere atıp tepinebiliyorlar, morarana kadar ağlayabiliyorlar. Bir yerden sonra onun dediğini yapmak zorunda kalan birçok aile var. Bu yolla bazı çocuklar istediklerini yaptırabiliyor" diyor.
- Bunu önlemek için ne yapmak gerekiyor.
- Ağlayan bir çocukla konuşmamak lazım. Yani bir pazarlık içine girmemek gerekiyor.
- Çocukla inatlaşmamak gerekiyor.
- Yapamayız dediğinizde ağlamaya başlıyorsa, bu şekilde anlamıyorum seni. Sakinleşince konuşuruz deyip o diyalogu kesmemiz gerekiyor.
Bu dönemde doğru tutumlar sergilenmezse gelecekte çocuklarınızı neler bekliyor.
Tamamını izlemek için tıklayın...