Sıcaklar yerini soğuklara bırakmaya başladı. Anne babaların en büyük kabusu ise soğuk algınlıkları, bademcik iltihabı gibi hastalıklar da havaların soğuması ile kendini gösteriyor.
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, çocuklarda bademcilk iltihabının her mevsimde görülebileceğini ancak soğuk mevsimlerde daha sık görüldüğünün altını çiziyor.
Farklı virüslerin bademcik iltihabına sebep olduğunu söyleyen Mocan, en tehlikeli olanların ise halk arasında beta mikrobu olarak bilinen enfeksiyon ajanları olduğunu söylüyor.
Beta virüsünün tehlikesine dikkat çeken Mocan, bu virüsün çok iyi tanınmazsa, kalbi tetikleyebileceğini, eklem iltihaplarına yol açabileceğini söylüyor.
Bademcik ameliyatlarının 5 yaşından önce yapılmaması gerektiğini söyleyen Mocan şöyle devam ediyor:
Bazı durumlarda beyni bile etkileyebilir. Bazen bademcikler ileride derecede şişerler ve yutkunma noktasını tamamen kapatabilirler. Bunlar o kadar birbirlerine yaklaşırlarken tıp dilinde bunlar öpüşen bademcikler olarak anılırlar. Bu durumda çocuğun yutması bile zor olabilir. Bu dönemlerde, özellikle sıvı gıdalarla beslemek, kalorisi yüksek gıdaları vermek daha uygundur. Eğer bir çocuk, enfeksiyonu sene içinde bir senede 5'ten daha fazla geçirmiş ise beta enfeksiyonu şeklinde özellikle, bu çocuğun bademciği acaba alınmalı mı? sorusu ile muhataptır. Biz çocuk doktorları olarak bademcik ameliyatlarının 5 yaşından önce olmasını onaylamıyoruz. Çünkü bademcikler bağışıklık sisteminin önemli parçalarıdır.
Eğer bir çocuk, her ay bademcik iltihabı geçiriyorsa tedaviye başlamadan önce boğaz kültürünün alınması en sağlıklı yöntemdir.
Tamamını izlemek için tıklayın...