Yemek seçen çocuklarla nasıl baş edebileceğinizi öğrenirseniz, beslenmelerini geliştirmeniz kolaylaşır ve aynı zamanda öğünleri herkes için daha keyifli hale getirmiş olursunuz.
Çocuğunuz yemek seçiyorsa, yapmanız gerekenler şöyle:
- Rahatlayın ve bir adım geri çekilin. Yemeğe bir gerginlik olmadan oturun ve çocuğunuzun yemekten keyif almasına yardım etmeye çalışın.
- Unutmayın: Ödüllendirme cezadan daha çok işe yarar; hatta sebzeden nefret eden çocuklar için bile... O halde, yeni gıdaları denemesi için övgüler sıralayın; bir başarı çizelgesi hazırlayın veya yemeğini yediğinde, resimli çıkartmalar gibi küçük ödüller (ödüller kesinlikle yemek olmamalı) verin.
- Ona birkaç seçenek sunun, ama hepsinin sağlıklı şeyler olmasına dikkat edin.
- Neden farklı gıdalara ihtiyacı olduğunu çocuğunuza öğretin; ancak bunu, bir şeyi yemeyi reddederken sofrada yapmayın. Vücudunun hangi gıdalara ihtiyacı olduğunu düşünmesine yardım edin. Böylece vücuduna bakması ve onu sağlıklı tutma konusunda sorumluluk almasını teşvik etmiş olursunuz.
- Öğünlerin planlanması, gıda alışverişi ve pişirme konularıyla ilgilenmesini sağlayın.
- Düzenli olarak çeşitli yemeklerden oluşan menüler sunun. İlk başta yemese de, bunu sürdürürseniz, belki hoş bir sürpriz gerçekleşir.
- İyi bir rol modeli olun. Farklı gıdalar yediğinizi ve bundan hoşlandığınızı çocuğunuzun görmesini sağlayın.
- Çocuğunuzla birlikte yemeseniz bile, mutlaka onunla beraber sofrada oturun ve en azından bir şeyler için ve rahatlayın.
- Pozitif olun. Başlangıç noktası olarak ne yiyeceğini düşünün; neyi yemek istemeyeceğini değil. Eğer çocuğunuz yeterince büyükse (en azından 4 veya 5 yaşındaysa) onunla birlikte üç tane liste hazırlayın:
1- Sevdiği ve yemekten mutlu olduğu gıdalar,
2- Sevmediği gıdalar (tek tek gıdaları yazın; sebze gibi bütün bir besin grubunu değil.)
3- Denemek isteyebileceği gıdalar.
Bunu, ikiniz de huzurluyken ve aceleniz yokken yapın.
- Gıdaları farklı ortamlarda vermeyi deneyin; örneğin piknikte gibi... Yemek masası savaş alanına dönüşüyorsa, daha huzurlu bir çevre size yardım edebilir.
- Başarmak istediğiniz 5-10 hedeflik bir liste hazırlayın. Bir numara şöyle olabilir: "Bir sebze denemek." Diğer hedefler de, "bir kaşık sebze yemesi" veya "iki çeşit sebze yemesi" olabilir. Nihai hedefiniz, "her çeşit sebzeyi yemesi ve günde üç porsiyon tüketmesi" olursa, belki de bu hedefe ulaşmayı hiçbir zaman başaramazsınız; ama bir dizi hedef koyarsanız, bir yerlere ulaştığınızı görebilirsiniz ve yemek zamanlarınız da daha az gergin geçer.
- Diğer anne babalarla konuşun; göreceksiniz ki yalnız değilsiniz.
Kaynak: Boyut Yayınları/Yemiycem İşte!