"Her kültürde özel bir yeri olan, Türk ailelerinin sofralarından eksik etmedikleri zeytin, hem lezzetli hem de faydalı. Kahvaltıların baş aktörlerinden zeytinin özellikle yağı mucize kaynağı olarak görülür. Vücudun ihtiyaç duyduğu omega 6 yağ asidine sahiptir. Hücre yenileyici özelliğiyle cildi besleyip, güçlendirir... Zeytin ve zeytinyağı asla mutfaktan eksik edilmemeli, bolca tüketilmelidir." diyen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, zeytinin faydalarını yazdı:
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Zeytinde kansere karşı etkili olan birçokmaddenin yanı sıra A, D, E ve K vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddelerin, kanser tümörlerinin oluşumunu engellerken, radyoaktiviteye karşı vücudu koruduğu tespit edilmiştir. Dünya üzerinde yaşı 2 binin üzerinde olan birçok zeytin ağacı bulunmuştur. Bu ağaçlar, bilimsel çalışmalarda uzun ömürlülüğe işaret olarak kabul edilmiştir.
Mısırlılar zeytin, zeytinyağı ve zeytin yaprağını gerek tüketim gerekse medikal anlamda etkin bir şekilde kullanmışlardır. Zeytin yaprağındaki leuropeitt maddesinin, ağaçları hastalık ve zararlılardan koruyan etkin bir madde olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Tıpta oleuropeitt maddesi üzerinde yapılan çalışmalar arttırılmıştır.
Zeytinin faydalarından biri de, zeytin yaprağında bulunan kalsiyumelenolate, zararlı olan virüs, bakteri ve mantarları yok etme özelliğine sahiptir.
Yapılan bilimsel çalışmalarla zeytinyağının içerdiği E vitamininin, insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktirdiği, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığı, cildi güzelleştirdiği ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırdığı kanıtlanmıştır.
Dünyada en az kalp krizi ve kalp hastalıklarına Girit Adası’nda rastlandığı, Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) tarafından açıklanmıştır. Yine Girit Adası’nda yaşayan insanlarda, kalp krizi riskinin en alt düzeyde bulunduğu da belirtilmiştir (Girit Adası, eski çağlardan günümüze zeytinyağı merkezidir.)
Zeytinin mide asitliğini azalttığından, gastrit ve gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özellikleri bulunduğu belirlenmiştir.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız...