Okunma Sayısı: 8214
CANLI YORUMLAR

KANSER TEDAVİSİNDEN SONRA

Yeni yaşama uyum için

Kanser tedavisinden sonra, kanseri atlatan bireylerde çoğu zaman yeni yaşama uyum aşamasında, nüks endişesi ve uyum güçlükleri ön plana çıkar. Tedavi gören birçok hasta, tedavi sonrası hastalığının tekrar nüksedeceğinden endişelenir ve bu duygudan arınması zaman alabilir.

Bazı günler bu kaygılarla başa çıkılabilir, hatta unutulabilirken; bazı günler de ise bu endişeler dayanılmaz bir hal alabiliyor. Peki kanser tedavisi sonrası yeni yaşama uyum sağlamak için neler yapılabilir?

Uzman Psikolog Elçin Şayan, kanser tedavisi sonrası normal yaşama dönmek için uygun bir yaşam biçimi geliştirmek gerektiğini belirtiyor. Beslenme, egzersiz, uyku gibi sağlıklı bir beden sağlamaya ve korumaya yönelik ihtiyaçların yanı sıra psikososyal olarak da yeni yaşama uyum sağlamak için göz ardı edilmemesi gereken ipuçlarını şu şekilde sıralıyor:

  • Stresten korunun: Stres yaratan kişi, olay ve durumlardan, genel olarak stres kaynaklarından uzak durun. Ancak çoğu zaman hayatımızdaki stres unsurlarını tamamen yok edemeyebiliriz. Bu sebeple var olan stres unsurlarından en az düzeyde etkilenmeye çalışın, yeni stresle başa çıkma yöntemleri geliştirin.

  • Olumlu düşünün: Aklınıza gelen ve henüz cevabı olmayan sorulara olumlu cevaplar verin; günlük yaşantıda kişilerin, olayların ve durumların olumlu yanlarını görmeye çalışın.

  • İlişkilerin yeniden yapılandırılması: Kanser yaşantısı ve tedavi süreci, ilişkilerin anlamsal özelliklerinin öne çıktığı, aile ve sosyal ilişkilerdeki rollerin geçici bir süreliğine değişimler gösterebildiği bir deneyim. Tedavi sonrasında eş, aile, arkadaş ve sosyal alandaki ilişkilerinizi yeniden yapılandırın.

  • Kendiniz için zaman ayırın: Size keyif veren, iyi gelen ortamlara, etkinliklere ve kişilere zaman ayırın. Tabii dinlenmeyi unutmayın!

  • Destek alın: Tüm bunları yaparken zorluk yaşadığınızda kendiniz için bir şey yapın ve bir uzmandan profesyonel destek alın. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
MENOPOZDA ALINAN KİLOLAR
KANSER RİSKİ Mİ TEŞKİL EDER
HAMİLELİKTE TİROİD TEDAVİSİ
BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?
SERİNLETEN GIDALAR
ORUÇ TUTANLARA İYİ GELİR
BAYRAMDA HASTA OLMAYIN
BUNLARA DİKKAT EDİN
ANKSİYETE NEDİR?
BEDENSEL BELİRTİLERİ NELER?
BU 5 ADIMI UYGULAYIN
HAFIZANIZI GÜÇLENDİRİN
"MORFİN ETKİSİ YARATIYOR"
PİL YUTAN ÇOCUKLAR
SAYILARI ARTIYOR
SANAL AMELİYAT
KARARSIZ HASTAYA KOLAYLIK
SPOR TEDAVİNİN BİR PARÇASI
UZMANLA PROGRAM YAPMA VAKTİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DÜRÜSTLÜĞÜN SAĞLIĞA ETKİSİ
"AYNI TAKIMIN OYUNCUSUYUZ"
EŞİNİZ YALAN MI SÖYLÜYOR?
RÜYANIZDA SEVİŞİYORSANIZ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
KISA SAÇ MODELLERİ
TOPLAYIN
YAŞLANMAK GÜZELDİR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :