Biz anneler için çocuğumuzun sağlığı, çocuğumuzun gelişimi kadar onun eğitimi de önemlidir. Onun okula gitmesi, derslerinde başarılı olması, ileride yapacağı meslek seçimi bizim endişe ve özveriyle yaklaştığımız bir konudur. Burada unutulmaması gereken nokta, tüm bunların yani zihinsel gelişim ve eğitimin birlikte ele alınması gerektiğidir.
Çocuğun eğitimle ilgili algı sistemlerinin nasıl gelişeceği ile ilgili Anne Boyutu okurlarına bilgi veren Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, çocuğun eğitim süreci ve zihinsel gelişimini şöyle anlatıyor:
"Eğitimin sosyalleşme ve akademik olmak üzere 2 ayağı vardır. Öncelikle akademik eğitimden söz edelim. Beyin önce etraftaki uyaranları kaydeder ve bu kayıt sistemleri de zihnimizi oluşturur. Yani zihin yapıları yerleşmeye başlar. Zihin yapılarında 2 önemli ayrıntı vardır. İsteklerimiz, "ben bir şeyi istiyorum." Bu zihinsel bir şeydir. İstiyor olmak, zihinsel bir algıdır. Bir de "ben bir şeyi bir yerde gördüm, biliyorum o orada. Çünkü gördüm" ya da "bir şeyin sesini durdum, olsa olsa o sesini duyduğum yerdedir, biliyorum." İstiyor olmak ve bilmek, zihinde bu 2 algı çok önemlidir. Beyin, bilir ama başka bir şey isteyebilir. Bu konu ile ilgili bir şekerleme testi vardır: Çocuğu bir odaya koyarsınız ve önüne de çok güzel bir çikolata bırakırsınız. Dersiniz ki: "Ben şimdi dışarıya çıkacağım ama sakın bunu yeme. Geldiğimde sana 2 tane vereceğim." Bu çok önemli bir testtir. Odada kamera da vardır. Çocuk, siz gittiğinizde çikolataya bakar, biraz yalar, biraz ısırır ve siz döndüğünüzde sanki çikolataya hiç dokunmamış gibi devam eder. Ama bunu önüne koyup da çikolatayı ellemeyen çocuk yoktur. İşte burada, beyinin bu 2 algısı test edilmektedir."
Tamamını izlemek için tıklayınız...