Okunma Sayısı: 15519
CANLI YORUMLAR

BULGURUN FAYDALARI

Taylan Kümeli anlatıyor

Çocuklar için vitamin deposu, anne adaylarının için bebeklerinin zeka gelişiminde etkili, diyetlerde de önerilen tahıl grubunun önemli bir parçası olan bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. "Yüksek miktarda lif içeren bulgur, tok tutuyor, kilo kontrolünde önemli rol oynuyor, üstelik ekonomik..." diyen Anne Boyutu yazarlarından Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli bulgurun faydalarını anlatıyor:

"Çeşit çeşit yemeğinin sofralarımızı süslediği bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. Yüksek miktarda lif içeren bulgur, tok tutuyor, kilo kontrolünde önemli rol oynuyor, üstelik ekonomik... Sindirim süreci çok kısa olan ve şeker hastalarına tavsiye edilen bu sağlıklı besini tanıyalım.

Bulgur, buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır.

Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği üzere günde 25-30 gr. civarında lif ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu ihtiyacımızı da 1 tabak bulgurla çok rahat şekilde karşılayabilirsiniz. Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu vitaminin, beriberi hastalığının önlenmesinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir.
Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme olması nedeniyle çeşitlilik sunan bir yiyecektir. Bulgurun faydalarının beslenme yanını daha iyi anlayabilmek için lif, glisemik index ve B vitaminlerini de anlatmakta fayda vardır.

LİF NEDİR?
Sizin için yararlı yiyeceklerde, vücut tarafından emilen ve vücudunuzun işlevleri ve sağlıklı kalmanız için kullanılan gıda maddeleri vardır. Sağlıklı diyetin önemli bir parçası olan lifler için durum farklıdır. Lifler emilmez ve sindirim sisteminden büyük ölçüde parçalanmadan geçer. Bununla birlikte, sindirim sisteminin sağlığında önemli rol oynar, kalp hastalığı ve kanser gibi diğer önemli hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Lifler, sadece kepekli tahıl, meyve, sebze, fasulye, kabuklu yiyecek ve çekirdek gibi bitkisel gıdalarda bulunmaktadır. Lifler, bitkilerin (meyve, sebze ve tahıl gibi) vücut tarafından sindirilmeyen bölümüdür. Diyetle alınan lifler 2 tiptir: çözünür lifler, sıvıyla karışınca bir jel oluşur, çözünmez lifler sıvıyla karışınca jel oluşmaz.

NE KADAR LİFE İHTİYACINIZ VAR? 
Önerilen günlük lif miktarı, 20-35 gramdır. Örneğin, yarım kase yulaf kepeğinde 5.5 g, soyulmamış bir armutta ise 4.5 g lif bulunmaktadır. Bulgur da ise 5.7 gm lif bulunmaktadır. Bu miktarın, mümkün olduğunca gıda eki yerine, liften zengin yiyeceklerden alınmasına dikkat edilmelidir.

LİFLERİN İŞLEVİ 
Hem çözünen hem de çözünmeyen lifler, normal barsak hareketlerinin oluşmasına ve düzenli olmasına yardımcı olduklarından sağlıklı bir diyetin önemli parçalarıdır. Bunun yanı sıra, çözünür lifler, doymuş yağ ve kolesterol içeriği düşük bir diyetle birlikte alındıklarında, belirli kanser türleri, diyabet, sindirim bozuklukları ve kalp hastalığı riskinde azalmayla ilişkili bulunmuştur. Çözünür liften zengin yiyecekler, yulaf kepeği, fasulye, bezelye, kepekli pirinç, arpa ve turunçgillerdir. Çözünmeyen liften zengin yiyecekler, kepekli buğday ekmeği, buğdaylı kahvaltılık yiyecekler, kepekli buğday, çavdar, kabuklu pirinç, arpa, lahana, havuç ve Brüksel lahanasıdır.

LİF ALIMINI ARTIRIN 
Diyetle yeterli lif alabilmeniz için, her gün 2-4 porsiyon meyve, 3-5 porsiyon sebze ve 6-11 porsiyon kahvaltılık tahıl ya da diğer tahıllı yiyecekleri yemeniz gereklidir. Güne, porsiyonu 5 g lif içeren kahvaltılık kepekli tahıl yiyerek başlayın. Mümkün olduğunca, sebzeleri çiğ yemeye çalışın; çünkü pişirilen sebzedeki lif içeriği azalabilmektedir. Meyveleri (örneğin elma ve armut), soymadan yemeye çalışın; çünkü lifin büyük bir bölümü kabukta bulunmaktadır. Çorba, güveç ve salatalara bulgur ekleyin. Ara öğünlerde taze ve kurutulmuş meyve yiyin. Yiyecekleri satın alırken, etiketten lif içeriğini okuyun."

Tamamını okumak için tıklayınız...

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KANSEROJEN GIDALAR MEDYATİK
BİLİMSEL DEĞİL!
ELLERİNİZE ÇOK YÜKLENMEYİN
KİREÇLENME, SEN BİRAZ DUR!
BAĞIRSAK HASTALIĞI CROHN
SOSYAL HAYATI ZORLAŞTIRIYOR
ARABADA İÇMEK DAHA ZARARLI
"ÇOCUK VARSA YASAKLANMALI"
İMPLANT TEDAVİSİ
MERAK EDİLEN HER ŞEY
TATİLİNİZ UÇAKTA BİTMESİN
BASINÇ SİZİ ESİR ALMASIN
KALBİNİZİ ÖNEMSEYİN
KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN
DOKTORLAR UYARIYOR
YANLIŞLAR VE DOĞRULAR
SICAK HAVA KOMALIK EDEBİLİR
BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
"KANSERSEN İŞE DÖNMEK ZOR"
ÖNLEMEK İÇİN BOL SU İÇİN
SÜREKLİ AĞIZ SOLUNUMU
ZAYIFLAMAK UĞRUNA
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
ROBOT SEVGİLİLER
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :