Fıtık operasyonları dünyada en çok yapılan operasyonların başında geliyor. Kadın erkek, genç yaşlı hatta yenidoğan bebeklerde bile fıtık görülebiliyor. Her 10 insandan 1’i yaşamında fıtık problemi yaşayabiliyor. Tek tedavi yöntemi ameliyat olan fıtığın nüksetmesi ise ayrı bir sorun.
Fıtığı tüm yönleriyle Genel Cerrah Op. Dr. Hamdi Koçer’e sorduk. Koçer, “Kasık fıtıklarının çoğu doğumsal zayıf bir noktadan çıkar. Bu zayıf noktanın, bir zorlanma nedeni ile günün birinde açılması kaçınılmazdır. Bunu tetikleyen bazen evdeki eşyaların yerini değiştirmek, bazen de sert bir öksürük bile olabilir. Diğer nedenleri ise şişmanlık, aşırı zayıflık, prostat, öksürük, kabızlık, gebelik, yaşlılık, ağır egzersiz ve ağır kaldırma olarak sıralayabiliriz.” diyor.
Fıtıklar; tüm dünyada ve Türkiye’de, hem çok sık görülen, hem de nüksü en yoğun olan hastalık gurubunda yer alıyor. Maalesef tekrarlayan fıtığın daha sonraki onarımları ise teknik olarak her zaman daha zor oluyor. Ancak fıtıkların tekrarlama riski eskiye göre çok daha az. Geçmişte sentetik yamalar kullanılmadan önce nüks ihtimali yüzde 30-40 arasında değişirken bu oran, günümüzde fıtık alanında uzmanlaşan ehil ellerde yüzde 1-3 civarına iniyor.
Fıtık neden nüks eder?
Ameliyattan hemen sonra erken dönemde görülen nüks nedenlerinin genel olarak teknik hatalardan kaynaklandığını belirten Op. Dr. Hamdi Koçer, bunların doktorun bilgi ve tecrübesi ile önlenebileceğine dikkat çekiyor. Geç dönemde ortaya çıkan nükslerin ise sadece cerraha bağlı değil, hastaya ait nedenler ile ilgili olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Nüks nedenleri arasında düşük kaliteli yamaları ilk başa koyabiliriz. Yamalar, vücutta oluşturduğu reaksiyona bağlı olarak yer değiştiriyor. Saf ve kaliteli malzemeden üretilmeyen yama, vücut tarafından kabul görmüyor ve uygulama yerinde direnç gösteriyor. Bu nedenle yerinden kayıyor ve nüksler ortaya çıkıyor. İkinci sırada doktora bağlı nüks nedenlerini sayabiliriz. Doktorun fıtık cerrahisi konusunda deneyimsiz olduğu durumlarda doğru yama çeşidi seçimi yapılmaması, uygun teknik ile yerine konmaması ameliyat sonrası nükse neden olabiliyor. Son nüks nedenini ise hastaya bağlı sebepler olduğunu söyleyebiliriz. Ameliyat sonrası erken dönemde aşırı zorlama, hastaya bağlı en sık karşılaşılan nüks nedenidir. Geçmişte ameliyatın yamasız, dikişle yapıldığı dönemlerde hastanın genel sağlık durumu, sistemik hastalıkları, kullandığı ilaçlar dahi yara iyileşmesini etkileyebiliyor ve nükse neden olabiliyordu. Ancak günümüzde yama kullanımı ile bu sıkıntılar oldukça azaldı, hatta ortadan kalktı.”
Kasık fıtığı cerrahisinde; cerrahi tekniklerin gelişmesi, yama kalitesinin artması, hastanın operasyon sonrası bilinçli yaklaşımı ve bu konuda uzman doktorun tercih edilmesi sayesinde, günümüzde nüksün neredeyse yok denebilecek düzeyde olduğunu hatırlatmakta fayda var.