Okulda Diyabet Programı, 3’üncü Yılında Fark Yaratan Öğretmenleri Ödüllendiriyor. Türkiye’de bir ilk olan ve Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrol programı kapsamında 2010’da hayata geçirilen “Okulda Diyabet Programı”, diyabet belirtisi olan çocukları fark edip erken tanı konmasını sağlayan öğretmenleri arıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve Sanofi tarafından koşulsuz desteklenen “Okulda Diyabet Programı”, diyabet belirtisi olan çocuklara erken tanı konmasına katkı sağlayan ve diyabetli çocukların bakımına destek olan öğretmenleri “Fark Yaratan Öğretmen Ödülü” ile ödüllendiriyor.
Okulda Diyabet Programı kapsamında 2010’dan bu yana 600.000 bine yakın öğretmene ulaşılarak eğitimler verildi. “Fark Yaratan Öğretmen Ödülü” ile de programın hayata geçirilmesinde özgün katkılarda bulunan öğretmenlerin ödüllendirilmesi hedefleniyor. Ödül programı ile Okulda Diyabet Programı süresince sınıfındaki diyabetli çocukları fark edip erken tanı konmasını sağlayan, diyabetli çocukların bakımına katkı ve destek sağlayan öğretmenlerin saptanması ve desteklenmesi amaçlanıyor.
“Fark Yaratan Öğretmen Ödülü”, ODP için de önemli bir gösterge olacak
Türkiye’de 15–20.000 civarında diyabetli çocuk olduğunu vurgulayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı ve Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, ödül programı için şunları söylüyor: “Sadece yetişkin hastalığı olmayan diyabet, eğitim ortamlarında çocuklar için çeşitli zorluklara yol açabilmektedir. Farkındalığın düşük olduğu okullarda diyabetli çocukların en çok sıkıntı yaşadıkları konular arasında ders sırasında öğün alamamak ve tuvalete gitmelerine izin verilmemesi gibi problemler yer alıyor. “Okulda Diyabet Programı” ile hem öğretmenlerin diyabet bulguları konusunda bilinçlendirilmeleri hem de diyabetli öğrencilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedefledik. “Fark Yaratan Öğretmen Ödülü”, Okulda Diyabet Programı’nın hedefine ne kadar ulaştığını göstermesi açısından da önemli bir platform özelliği taşıyor.”
Yedi öğretmen eğitim programı ile ödüllendirilecek
“Fark Yaratan Öğretmen Ödülü” için öğretmenler Çocuk Endokrin ve Diyabet Merkezleri, İl Halk Sağlığı Müdürlükleri, Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul yönetimleri tarafından aday gösterilebilecekleri gibi kendileri de başvuru formlarını doldurarak 26 Kasım 2012 tarihine kadar bilgi@okuldadiyabet.org adresine gönderebilir. Başvurular Okulda Diyabet Programı yöneticileri, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirilecektir. Ödül olarak her bölgeden bir kişi olmak üzere toplam 7 öğretmene eğitim gezisi ödülü verilecek. Öğretmenlere ödülleri Aralık ayı içinde törenle takdim edilecek.
Okulda Diyabet Programı nedir?
Türkiye’de çoğu okul çağında 15-20 bin diyabetli çocuk yaşıyor. Sanofi, Türkiye’de bir ilke imza atarak Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği ile birlikte veliler ve öğretmenler aracılığıyla farkındalık yaratarak erken tanı sağlamak, diyabetli çocukların okullardaki yaşam kalitelerini artırmak üzere “Okulda Diyabet Programı”nı (ODP) hayata geçirdi.
Diyabet çoğunlukla erişkin hastalığı olarak bilinmekle beraber, çocuklarda da sıklıkla görülebilmektedir. Diyabetli çocukların kendi yaşıtlarından farklı sorunları vardır. Çocuklarda görülen diyabet yakın takip gerektirdiği için bu çocuklarla 7 gün 24 saat ilgilenmek gerekir. Diyabetli çocuklar günde 4 kez kan şekerlerine bakarlar ve buna göre günde 4 kez insülin enjeksiyonu yaparlar. Gündüz zamanlarının çoğunu okulda geçiren diyabetli çocukların yaşadıkları sıkıntıları hafifletmek hedefiyle Okulda Diyabet Programı başlatıldı.
Okulda Diyabet Programı Türkiye’de şimdiye kadar çocuklara yönelik yapılmış tek ve en geniş kapsamlı diyabet farkındalık programı olarak görülebilir. Bu programın üç temel amacı var:
1- Tip 1 diyabet konusunda veliler ve öğretmenler aracılığıyla farkındalık yaratarak okul çağındaki çocuklarda Tip 1 diyabet erken tanısını sağlamak ve diyabetik ketoasidoz sıklığını azaltmak.
2- Okul çağındaki diyabetli çocukların bakımlarını güçlendirmek ve yaşadıkları sorunları çözmek.
3- Okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme tutumu oluşturmak.