Okunma Sayısı: 10912
CANLI YORUMLAR

ONUN ÖZ GÜVENİNİ ARTIRMANIN

10 önemli yolu

Çocuğunuzun öz güvenini beslemek sağlıklı bir sorumluluk örneğidir. Günün sonunda, çocuğunuzun kendine değer vermesi, gelecekte kendi kendine bir şeyler başarması için en önemli yoldur.

 

İşte çocuğunuzun kendine güvenen bir birey olması için 10 önemli tüyo:

 

1- Karşılıksız sevgi verin

Bir çocuğun güveni ona küçüklüğünden beri verilen sevgide gizlidir. "Ne olursan ol ne yaparsan yap seni seviyorum" sözü boş bir özdeyiş değildir. Hep yanında olun. Onu olduğu gibi kabul edin. Ona bol bol sarılın, öpün ve omzunu sıvazlayın. Ve ona, onu ne kadar sevdiğinizi söylemeyi sakın unutmayın. Çocuğunuzun hatasını düzeltmeniz gerektiğinde, kabul edilemez olanın "o" değil, davranışı olduğunu net bir biçimde belli edin.

 

2- Dikkat kesilin

Onun  yaptıklarını umursayın ve söylediklerine kulak verin. Onu dinlediğinizi belirtin. Ona dikkat ettiğinizi göstermeniz kendisini önemli ve değerli hissettirecektir. Sizinle konuşmaya çalıştığı sırada başka bir şeyle ilgileniyorsanız (TV ya da İnternet gibi) hemen bırakın ve onu dinlediğinizi hissetirin.

 

3- Limitlerini öğretin

Çocuğunuza bazı mantıklı kurallar koyun. Ve uygun olduğunda bu kuralları yenilemesini veya geliştirmesini isteyin. Ona karşı, doğru şeyi yapacağına inandığınızı hep hissettirin.

 

4- Sağlıklı riskleri destekleyin

Çocuğunuzun yeni şeyler yapmasını destekleyin. Yeni bir yemek denemesini, yeni bir arkadaş edinmesini, bisiklete binmeyi denemesini teşvik edin... Her zaman hata yapma olasılığı olsa da risk almadan başarı gelmeyeceğini öğrenmesi şart.

 

5- Hatalar yapmasına izin verin

Risk alarak ve seçimler yaparak çocuğunuz elbette, hatalar yapacaktır. Bu hatalardan alacağı dersler, çocuğunuzun güveni için önemli dersler olarak ona geri dönecektir. Bir dahaki sefere bu hataları yapmamayı, hata yapa yapa öğrenecektir.

 

6- Olumlu şeyleri kutlayın

Herkes cesaretlendirmeye tepki verir. Bu yüzden, çocuğunuzun gün içinde yaptığı iyi şeyleri mutlaka seslendirin ve ona destek verin. Mesela, babası eve geldiğinde:"Babası, Aslı bugün yemek masasının kurulmasına yardım etti" gibi şeyler söyleyin. İyi bir şey yaptığında "Aferin" yerine "Bunu böyle yaptığın için teşekküler" gibi cümleler kurun.

 

 7- İyi dinleyin

Çocuğunuzun konuşma ihtiyacı varsa, durun ve dinleyin. Fikirleri, görüşleri ve tutkularının önemli olduğunu bilmeye ihtiyacı var. Onun duygularını kabul ettiğinizi gösterin. "Buradan gitmek istemediğini anlıyorum ama şimdi gitme vaktimiz geldi" gibi spesifik konuşun.

 

8- Kıyaslamalara direnin

Sakın ola; "Neden kardeşin gibi olamıyorsun" ya da "Bak arkadaşın "A" ne kadar iyi" gibi kıyaslamalar yapmayın. Bu kıyaslamalar çocuklarda, kıskançlık, utanç ve kendini yarış içinde hissetme gibi duygular yaratır. "En iyisi sensin" gibi sınırsız iyi kıyaslamalar da çocuğunuzun kişiliğine zarar verebilir. Onu olduğu gibi kabul ettiğinizi gösterin yeter.

 

9- Empati yapmayı önerin

Eğer çocuğunuzun kendini başka bir arkadaşıyla kıyasladığını görürseniz; onun kendi güçlü yanlarını ortaya çıkarın. Mesela, "Neden Metin kadar iyi yazamıyorum" derse, "Metin iyi yazıyor ama sen de harika şarkı söylüyorsun" gibi örneklemeler yapın.

 

10- Cesaretlendirmeyi geliştirin

Her çocuk sevdiklerinden destek sinyalleri bekler. "Sana inanıyorum" - "Ne kadar çalıştığının farkındayım" - "Böyle devam et" gibi cümleler duymak ister. Çocuğunuz bir şeyleri deniyor ancak henüz istediği hedefe ulaşamıyorsa ona "Böyle olmaz, sana göstereyim" gibi cümleler yerine "Çok sıkı çalışıyorsun, başarmak üzeresin, işte böyle devam et" gibi cümlelerle yaklaşın.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUK YETİŞTİRME TARZLARI
SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN!
ÇOCUKLARDA AĞIZ BAKIMI
ÇOCUKLA SEYAHAT EDERKEN
KAZALARA KARŞI ÖNLEMLER
ÇOCUKLARA İYİ ÖRNEK OLUN
GELİŞİMİ İÇİN POZİTİF KATKI
EDUKİDS'İ BİLİYOR MUSUNUZ?
HEM EĞLENCELİ HEM EĞİTİCİ
EVDEKİ TOZLARA DİKKAT
ÇOCUĞUNUZ ALERJİK OLMASIN
O, ÜÇ OLMADAN İŞE DÖNMEK
DÜNYANIN SONU DEĞİL!
NE KADAR KAZANIYORSUN DERSE
CEVABINIZ NE OLUR?
BOŞANMADA ÇOCUK KİMDE KALIR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLAR NELERDEN KORKAR?
ÇOCUKLARA İYİ ÖRNEK OLUN
GÜÇ DURUMLARIN İLACI
KONUŞMASI SEVİMLİ GEL...
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
2012 YILINA DAMGA VURAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :