Ev sahibi olma hayali kuran ailelerin şimdi bu hayallerini gerçekleştirmeleri geçmişe göre daha kolay. Düşen faizler ve daha uygun şartlara sahip konut kredileri gibi faktörler ev almayı geçmişe göre oldukça kolaylaştırıyor. Birçok aile uygun fiyat ve geri ödeme koşullarıyla yeni ev sahibi olurken, konut üretimi de tüm hızıyla devam ediyor. Fakat ev alımı sırasında yaşanan deneyimler, ev alırken çok dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.
Özel bir gayrimenkul şirketinin Satış ve Pazarlama Müdürü Gaye İntepe, sonradan hayal kırıklığına uğramamaları için, ev alacak olanların dikkat etmeleri gerekenler konusunda çeşitli noktalara dikkat çekti. Yatırımcıların en çok göz önüne alması gereken konuların başında, bölgenin kalkınma hızı ve kapasitesi, önümüzdeki 4-5 sene içinde bölgeye yapılması planlanmış ve başlanmış yatırımların geldiğini dile getiren İntepe, “Çünkü günümüzde inşaat kalitesi standartları her büyük firmanın dikkat etmesi ve uyması gereken bir takım malzeme ve işçilik kriterlerine bağlıdır. Satış fiyatlarını belirleyen en önemli unsur toprağın maliyeti olduğuna göre, toprağın bağlı olduğu bölgenin kalkınma kapasitesi de yatırımcının kararındaki en önemli unsurdur” şeklinde konuştu.
Topraktan girilen proje ve maketten konut almanın, imalat süresince oluşacak fiyat artışlarının alıcı lehine olması ve proje tamamlanana kadar yapılan yatırımın değer kazanması gibi avantajları olduğuna dikkat çeken Gaye İntepe, “Maket/broşür/insert gibi pazarlama dokümanları konutun son durumu hakkında belirli bir noktaya kadar fikir verebilir, fakat firma her zaman proje tamamlanana kadar projeyi gerekli gördüğü durumlarda değiştirme/geliştirme hakkını saklı tutar. Ayrıca, teknik şartnamelerde yazan markalar genellikle ‘muadili’ sözüyle tamamlanır. Proje tamamlandığında, o mülkün satılmasındaki en önemli neden olan sosyal tesis ve yeşil alanlar tamamlanmamış olabilir” diyerek maketten konut almanın dezavantajlarına dikkat çekti. İntepe bu gibi sorunların yaşanmaması için projeyi gerçekleştiren firmanın referansları ve finansal gücünün alıcı tarafından mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Örnek daireleri gezerek ev almak yanıltıyor
Maketten konut satışının artış göstermesiyle birlikte, örnek daire gezilerek yapılan ev alımı da oldukça yaygınlaşan bir uygulama oldu. Fakat örnek daire gezilerek ev alımlarında ortaya çıkan sorunlar, yeni ev sahiplerini çok zor durumda bırakabiliyor. Satış ve Pazarlama Müdürü Gaye İntepe de bu konunun önemini vurgulayarak, örnek daire gezilerek konut yatırımı yapmanın da bazen sakıncalı olabileceğini belirtti. İntepe, örnek dairelerin yanında, inşaatın durumuna göre, şantiye sahasının da mutlaka gezilmesi gerektiğini belirtirken, “Örnek daireler özel seçilmiş mobilyalarla döşenir ve şayet bina imalatı ilerlemişse dairenin içi, işçiliğine son derece özenilerek, mümkün olduğu kadar kusursuz yapılır. Böylece biz alacağımız daireyi değil, bunun sadece bir benzerini görmüş oluruz” dedi. İntepe ayrıca, ev alırken dikkat alınması gereken diğer önemli noktaları şöyle sıraladı:
- Karar vermeden önce pek çok proje gezilmeli ve karşılaştırma yapılmalı. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay olduğundan, büyük firmaların web sayfalarında listelenen, birlikte çalıştıkları çözüm ortakları ve markalar karşılaştırılmalı. İnşaat firmasının ve çözüm ortaklarının sahip oldukları ulusal ve uluslararası kalite belgeleri ve imalatları ile ilgili verdikleri garanti süreleri dikkate alınmalı.
- İşçilik kalitesinin anlaşılması için, duvarlardaki alçı ve boya düzgünlüğü, seramik derz aralıklarının eşit olup olmadığı, seramiklerin diş yapmış olup olmadığı gibi konular kontrol edilmeli. Özellikle doğrama kenarları, köşe bitişleri ve kesimlerin düzgünlüğü bize işçilik kalitesi konusunda fikir verebilir.
- Mobilya, kapı, doğrama vb. teknik şartnamede belirtilen ürünlerin de aksesuar ve işçilik kontrolü yapılmalı. Ürünler her ne kadar doğru malzeme ile yapılmış olsa dahi, kullanılan aksesuar ve doğru montaj ürünün sağlıklı kullanılmasında önemlidir.
- Finansman konusunda, firma bünyesinde taksit ve banka kredisi arasındaki maliyet farkı iyice gözden geçirilmeli ve hangi koşulların bütçeyle orantılı olarak fayda sağlayacağı hesaplanmalı. Ayrıca, çok düşük peşinatlarla yapılan satışlarda, birkaç ay içinde yapılacak büyük ödemeler göz ardı edilerek çok hızlı karar verilmemeli.
- İmalatı tamamlanmış ve satışı devam eden projelerde, projeyi yapan firmanın, satılmamış dairelerin aidatlarını ödeyip ödemediği kontrol edilmeli.
- Dönemsel ve yıllık bütçelerin daire sahipleri ile paylaşımı ve sosyal tesislerin kullanımının aidatlara dahil olup olmadığı gibi konulara dikkat edilmeli.
- Bir kişinin bile hayatının zorlaşması, tüm aile bireylerini olumsuz etkiler. Bu nedenle, tüm aile fertleri yeni alınacak konutun lokasyonu ile ilgili fikir birliği içinde olmalı.
- Hali hazırda bölgeye yapılan ve daha sonra yapılacak yatırımların projeye katacağı değer göz önünde bulundurmalı.
- Projede jeneratör olup olmadığı, peyzaj sulaması için hangi kaynağın kullanıldığı, şantiye elektriğinden ve suyundan, konut elektrik ve suyuna geçilip geçilmediği, topraklama ve kaçak akım rölesi olup olmadığı dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.