Son zamanlarda gebelerin çoğuna NST denilen bir tetkik yapılmakta, nedir, ne işe yarar, kimlere gerekir, herkesin yaptırması şart mı bu hafta bu konudaki bilgileri paylaşmak istedim. Gebelerde anne karnındaki bebeğin iyi durumda olup olmadığı çok önemli bir konudur. İyi durumdan kastedilen bebeğin büyümesi gelişmesi iyi mi, keyfi yerinde mi, anne karnında beklemesi yaşamsal risk taşıyor mu. Bunları bilmek gebeliğin seyri konusunda bize yol gösteren önemli bilgilerdir ve elde edilecek sonuçlara göre gerekirse bebeğin doğumuna karar verebilmekteyiz.
NST kimlere yapılmalıdır?
Doğum konusunda vakti gelmiş bebeklerde (miada) sorun yoktur, ancak bazen erken haftalarda annede tansiyon yükselmesi, sularının erkenden gelmesi, bebeğin kalp atımlarında bozulma veya gebeliğin devamının anne için riskli olduğu durumlarda yapılmaktadır. Bebeklerin gelişimi yavaş ise, yani bebek olması gereken büyüklükte değilse, küçük narin bir bebekse veya çok iri bir bebekse, annede kan şeker bozuklukları mevcutsa, daha önceden gebelik kaybı varsa veya anne karnında bebek ölümü gerçekleşmişse, anne çeşitli hastalıkları sebebi ile ilaçlar kullanıyorsa ve daha önce yapılan tetkiklerde bebeğin yakın takibini gerektiren durumlarda bu tetkik yapılmaktadır.
Ne zaman ve nasıl yapılır?
Bebekte normal dışı bir durum olduğunda veya imkan olan yerlerde bebeğin iyilik durumunun tespiti için yapılır. Genel kontrol amacıyla yapılanlarda 35 gebelik hafta sonrası, sorun veya şüpheli hastalık durumlarında her zaman yapılabilir. Test hastanın karnı tok iken, mümkün ise bir miktar tatlı yedikten sonra (tatlı kısıtlaması ve yasaklama yoksa), genellikle gebe sol yan tarafa yatarken bebeğin kalp seslerinin dinlenmesi ve eş zamanlı olarak rahimde (uterus) kasılması olup olmadığının incelenip kayıt edilmesi esasına dayanır. Test süresi ortalama 20 dakikadır, sonuca göre daha kısa veya uzun sürebilir. Anne yatarken 20 dakikalık sürede bebeğin 2 veya daha fazla hareket etmesi yeterli olmaktadır. Anne karnı tokken kan şekeri kısmen artacağı için bebeğe giden şeker de artar, bebek daha hareketli olur, tok olma veya tatlı yenmesi bu sebeple önerilir.
NST yorumu nasıldır, kim yapar?
Testle ilgili yorum genellikle 28 haftasını tamamlamış gebeliklerde mümkün olmaktadır. Bu konuda eğitim almış doktor, ebe, hemşire ve sağlık görevlileri yorum yapabilir. Testte bebeğin dakikadaki kalp atım hızı, uterus kasılması var mı, varyabilite denilen kalp atım grafisinde testere dişi gibi görüntü var mı, bebek hareket ettiğinde kalp atım hızı da artmış mı değerlendirilir ve kaydedilir. Test sonucu normal (NST reaktif ise) takip eden 48-72 saat içinde bebekte sorun olması beklenmez ama bu durum tabi ki kişilere göre değişebilir. Test yorum için yetersiz ise, süre 20 dakika daha uzatılır, yine yetersiz ise anneye karnını doyurması, tatlı yemesi önerilir veya gerekirse serum takılıp test yinelenebilir. Test sonuçlarına göre gebeliğin seyri konusunda karar verilir.
Tüm anne adaylarının gebeliklerinin sorunsuz geçmesini diliyorum. Sağlıkla kalınız.