Her anne adayı bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek ister. Bu nedenle anne adayları hamilelik dönemi boyunca tüm testlerini ve kontrollerini yaptırmaya özen gösteriyor, sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmeyi önemsiyor. Ancak bazen bu büyük özene rağmen anne adayının kendisinden ya da bebekten kaynaklanan sağlık sorunları oluşabiliyor. "Gebelerde anne karnındaki bebeğin iyi durumda olup olmadığı çok önemli bir konudur. İyi durumdan kastedilen bebeğin büyümesi gelişmesi iyi mi, keyfi yerinde mi, anne karnında beklemesi yaşamsal risk taşıyor mu." diyen Anne Boyutu yazarlarından Prof. Dr. Aktuğ Ertekin Non Stres Test - Bebeğin elektrosunu anlatıyor:
"Son zamanlarda gebelerin çoğuna NST denilen bir tetkik yapılmakta, nedir, ne işe yarar, kimlere gerekir, herkesin yaptırması şart mı bu hafta bu konudaki bilgileri bilgileri paylaşmak istedim. Gebelerde anne karnındaki bebeğin iyi durumda olup olmadığı çok önemli bir konudur. İyi durumdan kastedilen bebeğin büyümesi gelişmesi iyi mi, keyfi yerinde mi, anne karnında beklemesi yaşamsal risk taşıyor mu. Bunları bilmek gebeliğin seyri konusunda bize yol gösteren önemli bilgilerdir ve elde edilecek sonuçlara göre gerekirse bebeğin doğumuna karar verebilmekteyiz.
NST kimlere yapılmalıdır?
Doğum konusunda vakti gelmiş bebeklerde (miada) sorun yoktur, ancak bazen erken haftalarda annede tansiyon yükselmesi, sularının erkenden gelmesi, bebeğin kalp atımlarında bozulma veya gebeliğin devamının anne için riskli olduğu durumlarda yapılmaktadır. Bebeklerin gelişimi yavaş ise, yani bebek olması gereken büyüklükte değilse, küçük narin bir bebekse veya çok iri bir bebekse, annede kan şeker bozuklukları mevcutsa, daha önceden gebelik kaybı varsa veya anne karnında bebek ölümü gerçekleşmişse, anne çeşitli hastalıkları sebebi ile ilaçlar kullanıyorsa ve daha önce yapılan tetkiklerde bebeğin yakın takibini gerektiren durumlarda bu tetkik yapılmaktadır."
Tamamını okumak için tıklayınız...