Okunma Sayısı: 9477
CANLI YORUMLAR

KIŞ HAMİLELERİNE ÖNERİLER

Gözden kaçmasın!

Anne olmaya kendinizi hazır hissettiğiniz bir dönemde hamile kaldınız ve heyecanla bebeğinizi bekliyorsunuz. Bu süreçte en önemli konuların başında geliyor hamilelik dönemi. Peki havaların buz gibi olduğu bir dönemde hamile kaldıysanız yani bir diğer deyişle kış hamilesiyseniz ne giymeli, ne yemeli, ne içmelisiniz?

Beslenmenize ekstra özen göstermeniz gereken bu dönemde hem kendinize hem de bebeğinize faydalı olan şeyleri tüketmelisiniz. Peki ya neler tüketmeliyim diyorsanız işte size bazı öneriler.

Beslenme listenizde ıspanak ve pırasa mutlaka olsun: Kış aylarında metabolizmanızı güçlendirmek, hastalıklara karşı direncinizi arttırmak ve daha da önemlisi bebeğinizin sağlıklı gelişimini devam ettirmek için dengeli beslenmeniz şart. Gün içinde her besin gruundan yeterli miktarda almanız ve ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri besinlerden sağlamanız gerekir. Kışın bolca yetişen pırasa, ıspanak, kereviz, lahana, karnabahar gibi demir zengini yeşil yapraklı, lifli sebzeler, menünüzün liste başında yer almayı hak eden besinlerdir.

Sabah portakal ve mandalina, akşam tuz: Kışın sağlığımız için başrol oyunculuğu yapan yapan C vitamini, limon, portakal gibi trunçgillerde ve kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivribiber, kivi, maydanoz ve rokada fazla fala bulunuyor. Kış aylarında yine daha bol ve çeşitli meyve ve sebzelerin tüketilebilmesi unutulmamalıdır ki, C vitamini ile alınan demir, bağırsaklardan daha fazla emilecektir ve meyve ve sebzelerin posalı oluşu bağırsak hareketlerini arttıracaktır.

Kemik ve diş gelişimi için balık: Yazın D vitamini olan kaynağı olan güneş, kış mevsiminde yoksunluğunu hissettirdiğinden yerini balığa bırakır ve balığın en bol ve en çeşitli olduğu dönem kış aylarıdır. Faydaları saymakla bitmeyen balık haftada bir porsiyon tüketildiğinde, kemik ve diş gelişimi için önemli bir yere sahip olan D vitamini ihtiyacını karşılayabiliyor.

Karbonhidratı azaltın: Gerektiğinden fazla kilo alınmasının doğum sonrasında sorun olarak karşımıza çıkacağı bu dönemde, karbonhidratları azaltılmalı, protein, vitamin ve kalsiyum ağırlıklı bir beslenme programı tercih etmelisiniz. Et, balık, tavuk, yumurta gibi besinlerle protein; süt, ayran, yoğurt gibi süt ve süt ürünleriyle kalsiyum; bol bol sebze ve meyve tüketerek de günlük dengeli beslenme programı dahilinde almanız gereken vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Kapalı mekanlara dikkat: Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan ortamlarla beraber, değişen hava şatları da birçok hastalığa sebep oluyor. Pencereleri ve kapıları açarak evdeki havalandırmayı sağlayabilir, mutfak ve banyodaki havalandırma fanlarından yararlanabilir ve hava temizleyici cihazlardan edinebilirsiniz.

Pasif sigara içiciliği hamilelikte riski arttırır: Kapalı mekanlarda daha fazla kalındığından dolayı maruz kaldığınız pasif sigara içiciliği, bebeğinizde rahim içi gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı vb riskleri de arttırabilmektedir.  Evinizin hiçbir yerinde sigara içilmesine izin vermeyin ve sigara kullanılan mekanlardan uzak kalın.

Cildinizi koruyun: Hamileliğiniz süresince cildiniz daha hassas olacak ve daha çok bakıma ihtiyaç duyacaktır. Özellikle soğuk havalarda cildiniz kuruyup, çatlayabilir. Bu çatlaklar da enfeksiyon riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle el ve yüz yıkamada soğuk su yerine ılık su kullanmalısınız. Basit nemlendirici kullanarak cildinizi nemlendirmelisiniz. Elbette ki, unutulmayacak en önemli şey bol bol su içmek olacaktır.

Kıyafet ve ayakkabı seçimi: Kışın hamile giyiminde, tek parça kalın kıyafetler yerine kat kat, rahatsılık vermeyecek yumuşak kıyafetler giyilmesi önerilir. Soğuk havalarda ısınmak için giyilen sıkı, naylon, sentetik giysiler çok sağlıklı değildir.

Yürüyüş ve yüzme: Hamilelik için en uygun egzersiz yürüyüş olsa da, kışın ağır ve zorlu koşulları anne adaylarını eve hapsedebiliyor. Evde ya da spor salonunda zorlanmadan yürüyüş bandında yürüyüşler, yoga, pilates ya da basit birtakım egzersiz hareketleri yapabilirsiniz.

Evinizi nemlendirin: Evlerde kaloriferlerinin kuruttuğu havayı, kaynayan çaydanlık, ıslak bezler ya da odayı nemlendirecek özel cihazlar gibi tedbirlerle nemlendirmek faydalı olacaktır.

 

 

 

 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
HAMİLEYKEN NASIL YATMALI
UYGUN POZİSYON NASIL OLMALI
KOLAY DOĞUM İÇİN 30 YOL
HAZIRSANIZ BAŞLAYALIM...
SEZARYEN-OBEZİTE İLİŞKİSİ
ANNE ADAYLARI BUNU BİLMELİ
HAMİLELİKTE
SAÇ DÖKÜLMESİ
SEZARYEN OLANLAR DİKKAT
12. HAFTAYA DİKKAT
HAMİLELİKTE EGZERSİZ
SAKİN SAKİN, YAVAŞ YAVAŞ
 BAHAR YORGUNLUĞU
HAMİLELERDE 2 KAT ETKİLİ
DOĞUMA YETİŞEMEME ENDİŞESİ
DİYELİM Kİ DOĞUM BAŞLADI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HAMİLELİKTE ALERJİ
HAMİLESİNİZ VE KEDİNİZ VAR
EMZİRME DÖNEMİ ENFEKSİYONU
SONBAHAR GRİBİN HABERCİSİ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :