Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın önde gelmesinin anne adayları için ölümcül bir risk olduğunun altının çizen Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ates Karateke; bir önceki gebeliğinde sezaryenle doğum yapan anneleri uyarıyor: "İlk hamileliğinde sezaryenle doğum yapan annenin plasentası önde geliyorsa, büyük olasılıkla rahim duvarına yapışıktır. Bu durum, günümüzde en sık karşılaşılan anne ölüm nedenidir. Lütfen bu konuda uzman hekimlere danışın ve plasentanızın önde olup olmadığını öğrenin"
12. ve 16. hafta kontrollerinde doktorunuza mutlaka sorun
Plasenta previa olarak tanımlanan plasentanın bebeğin doğum yolu üzerine rahim ağzına yerleşmesi, günümüzde çok sık rastlanan durumlardan biri. "İlk doğumunu sezaryen yöntemiyle yapan anne adaylarının plasentası, ikinci gebelikte önde geliyorsa büyük damarlara yapışık olma ihtimali yüksektir. Bu da sezaryen sırasında hayatı tehdit eden şiddetli kanamalara neden olur" diyen Prof. Dr. Karateke, plasentanın öne olup olmadığının 12.ve 16. hafta muayenelerinde öğrenilebileceğini söyledi.
Daha önce sezaryenle doğum yapan anne adaylarının plasentanın önde gelmesi durumunda konunun uzmanı jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanlarınca ameliyat yapılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karateke "Ameliyat plasentaya dokunulmadan yapılmakta, bebek çıkarıldıktan sonra hasta kanatılmadan eşle birlikte rahim ve hatta idrar torbasının bir kısmı alınmaktadır. Bu operasyon anne adayını riske atmayan bir tedavi yaklaşımıdır" dedi.
En gelişmiş ülkelerde dahi sık görülen bir anne ölüm nedeni olan plasentanın önde gelmesi, ancak konusunun uzmanı hekimlerce yapılan dikkatli bir takiple risk olmaktan çıkarılabilir diyen Prof. Dr. Karateke: "Ciddi bir operasyon gerektiren bu durum, yakın takibe alınmazsa anne adaylarını böbrek ve akciğer yetmezliği, yoğun bakım ve maternal ölüm beklemektedir" diyerek konunun ciddiyetine bir kez daha vurgu yaptı.
Kaynak: Mynet