Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre; medikal bir gereklilik söz konusu olmamışsa, bebeğinizi karnınızda taşımanız gereken süre tam olarak 40 hafta. Ancak –özellikle yurtdışiında ve artık ülkemizde de- gebeliğe dair sıkı kanunlar sezaryene engel olmaya başlayınca, gebeliğini erken sonlandırmak anneler başka yöntemler bulmaya başladılar.
Örnek teşkil etmemek için bu yöntemlerin neler olduğunu burada dile getirmeyeceğiz. Ancak gebeliğinizi öne almamak için çok geçerli sebepleri sizler için sıralayabiliriz.
1) Özlemek güzeldir. Bebeğinizi merak edin, onunla ilgili hayaller kurun. Nasılsa bebeğinizi kucağınıza alacaksınız, bu dönem sizin onu beklediğiniz dönem ve tadını çıkarın.
2) Uzmanlar 35 haftalıkken bebeğinizin beyninin sadece 3/2’si oluştuğunun söylüyorlar. Tamamının oluşması için son beş hafta çok önemli. Bu zamanı bebeğinize verin.
3) 40 haftalık doğan bebekler dış dünyaya daha hazır doğuyorlar. Anne karnından sonra tanıştıkları susuz, serin ve aydınlık ortama daha kolay adapte oluyorlar.
4) 40 haftasını tamamlayan bebeklerin emme ve yutkunma becerileri daha iyi geliştiği için, emzirme dönemi daha sorunsuz geçiyor.
5) Bebeğinizin karnınızda döndüğü, tekme attığı, içinizde bir yaşam büyüttüğünüz bu zamanların tadını çıkarmak için kaç şansınız var bilmiyorsunuz. Bebeğinizin tekmelerinin tadını çıkarın.
6) İstediğiniz zaman huysuzluk yapmanın, uyuklamanın hatta saçınızla başınızla uğraşmadan dolaşmanın ve bunun için hiçbir açıklama yapmanız gerekmediği bu dönemi uzatmanın ne zararı olabilir.
7) Hamileliğiniz döneminde geliştirdiğiniz sağlıklı alışkanlıkları ne kadar devam ettirirseniz sonrasında o kadar faydasını göreceksiniz.
8) Bakın torbalarınızı, eşyalarınızı başkaları taşıyor hatta zaman zaman kocanız ayakkabılarınızı bağlıyor. Tadını çıkarın.
9) Hala istediğiniz saatte uyuyabilir ve uyanabilirsiniz.
10) Toplu taşıma araçlarında ayakta kalmazsınız.
11) Alışveriş merkezlerinde tuvalet kuyruğu beklemezsiniz.
12) 37 haftadan itibaren bebeğinizin kasları daha gelişmiş olacak unutmayın.
13) Erken doğan bebeklerde düşük kan şekeri riski daha fazladır.
14) Erken doğan bebekler ilk aylarda daha fazla enfeksiyona yakalanma riski taşırlar.
15) Bebeğinizin ciğerlerinin tam anlamıyla gelişmesi için en az 38 hafta gereklidir.
16) Bu dönem kocanız sizden fazla ev işi yapıyor değil mi? Bırakın bir süre daha böyle devam etsin.
17) Bebeğinizi karnınızda taşımak kucağınızda taşımaktan daha kolaydır. Hala ellerinizi kullanabiliyorsunuz.
18) Hala küçük çantalar kullanabiliyorsunuz. Yanınızda kakalı bezlerle gezmeniz gerekmiyor.
19) Bebeğinizi oto koltuğuna bağlayıp, çözüp, tekrar bağlayıp, tekrar çözüp, bebek arabası itip, durdurup, tekrar itmeden dolaşmanın tadını çıkarın.
20) Şu an bebeğinizin tam olarak nerede olduğunu ve ne yaptığını biliyorsunuz. 18 yaşına geldiğinde bu günleri çok arayacağınızı unutmayın.
21) Arkadaşlarınızla dışarı çıkarken anneanneleri-babaanneleri-bakıcıları organize etmeye çalışmadan sadece çantayı alıp çıkmanın tadını çıkarın.
22) Büyüyen karnınızı tepsi gibi kullanabilmenin tadını çıkarın.
Kaynak: World Health Organization