Pek çok insan genetik durumumuzun sabit olduğunu düşünürken bilim adamları bunun aksini söylüyor. Genetiğimiz ne olursa olsun sosyal yaşam ruh ve beden durumumuzu değiştiriyor.
Londra Psikiyatri Enstitüsünde yapılan son çalışmaya göre; okul döneminde arkadaşları tarafından dalga geçilen ve sürekli olarak kötü muameleye ve dışlanmaya maruz kalan çocuklar, gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde zihin sağlığı problemleri yaşıyorlar.
Çocukluk döneminde bu şekilde strese maruz kalan gençlerde hızlı duygu durum değişikliği, ani öfke nöbetleri, ve tikler görünürken, yetişkinlik dönemlerinde ise; kronik mutsuzluk sendromu, sosyal hayata uyum sağlayamama, çevreye ve kendine güvensizlik, iş hayatında yükselememe gibi daha ciddi ve tüm yaşamı etkileyen problemler tespit ediliyor.
Çalışmaya göre çocukluk döneminde mutluluk hormonunun (serotonin) salgılanması çok önemli. Özellikle 12 yaşa kadar vücudun salgıladığı serotonin ileriki yaşlarda ne kadar uyumlu, mutlu ve başarılı olacağımızı belirliyor.
12 yaşa kadar sık ve uzun süre stres hormonuna (kortisol) maruz kalmak ise iş ve sosyal hayatta başarısız olmaktan obeziteye kadar pek çok olumsuzluğu tetikliyor.