Aile olmak, pek çok kişinin hayalini kurduğu, mutluluk verici bir olgudur. Fakat aile olunca çocukların sıkıntılarını görmezden gelmek, büyük sorunları da beraberinde getirebiliyor.
Buna engel olmak için, anne ve babaların çocuklarının sıkıntılarıyla yakından ilgilenmeleri gerekiyor. Geceleri altını ıslatma sorunu yaşayan çocuklar, kişilik gelişimi açısından bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor. İçine kapanan çocuk utandığı için bunu sır olarak saklıyor, arkadaşlarında kalıp iyi vakit geçiremiyor; yaz kampları, okul gezileri gibi aktivitelere katılamıyor. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, bu sorunun uygun tedavi ve ailenin ilgisiyle
çözüme ulaştırılabileceğini belirtiyor.
İlk önce sorunun nedeni belirlenmeli
Çocuklarda alt ıslatmada ilk önce sorunun nedeninin belirlenmesi gerektiğini belirten Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle paylaşıyor: ”Eğer çocuk tuvalet eğitimi almış ve tuvaletini yapmakta bir sorun yaşamıyorsa, alt ıslatma sorununun psikolojik nedenle olabileceğini düşünmek gerekir. Boşanma, ölüm, zor şartlar altında yaşama, okula yeni başlama, taşınma gibi sorunlar çocuklarda gece alt ıslatmalarına neden olmaktadır. Alt ıslatma ebeveynler için olduğu kadar, çocuk için de oldukça zor bir durumdur. Geceleri altını ıslatan çocuk, kendini daha güvensiz, utanmış ve kaygılı hissetmektedir.”
Küçük kardeşin eve gelmesiyle oluşan kıskançlığa dikkat edilmeli
Alt ıslatmada küçük kardeş kıskançlığına da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, bu gibi durumlarda aileye büyük sorumluluklar düştüğünü belirtiyor. Eve yeni bir bebek geldiğinde, aile küçük bebeğe daha fazla korumacı ve daha fazla ilgili yaklaşır. Yeni doğan bebek savunmasız olduğu için, üstüne düşme daha fazla olacaktır. Böylece çocuk kendini dışlanmış hissedebilir. Knudsen; bebek altını ıslattığında, ailenin hemen onunla ilgilendiğini büyük kardeşin görmesiyle, kendisinin de aynı şeyi yaparsa ailesinin onu daha çok seveceğini düşünebileceğini sözlerine ekliyor. Aile sevgi paylaşımını dengede tutmak, büyük çocuk ve küçük çocuk arasındaki paylaşımların aynı olması, bu sorunun ortadan
kalkmasına büyük ölçüde yardımcı oluyor.
Ailenin çocuğa yaklaşımı nasıl olmalı?
Geceleri alt ıslatma çok hassas bir durum olduğu için, çocuğa da hassas bir şekilde yaklaşılmasının önemli olduğunu söyleyen Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, anne babanın ne şekilde davranması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor: “Çocuklarda kıskançlığa bağlı olarak meydana gelen bu durumun herkesin başına gelebileceğini aileler kabullenmelidir.
Altını ıslatan çocuğu cezalandırmak da etkisizdir, bunun yerine sorunu kabullenip çözüm yolları aramak gerekmektedir. Sorunun çözümüne yönelik olarak, bu davranışın altında atan nedenler bulunmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Bu anlamda bir psikoloğun görüşüne başvurularak profesyonel yardım alınması yerinde olacaktır. Aileler ayrıca sabırlı olmalı ve çocuğa durumun düzelmesi için zaman vermelidir. Çünkü, bu sorunu yaşayan çocuklar da en az aileleri kadar bu durumdan rahatsızdır ve çözüme ihtiyaç duyarlar.”