Okunma Sayısı: 8232
CANLI YORUMLAR

EPİLEPSİ NEDİR?

Nasıl başedebiliriz?

Epilepsi:

  • zeka geriliği değildir,
  • her yaşta başlayabilir,
  • nöbetler önceden anlaşılmaz,
  • kontrol altına alınabilir,
  • insandan insana bulaşmaz
  • davranış ve öğrenme problemlerine yol açabilir
  • gayet zeki insanlarda da (Sezar gibi) olabilir,
  • doğumdan hemen sonra da başlayabilir, yıllar sonra da başlayabilir.


Epilepsi bir sinir sistemi hastalığıdır. Nöbet esnasında kişinin yaşadığı; sinirlerde meydana gelen aşırı bir elektrik akımı olarak anlatılabilir. 

Oluşan elektirik akımı beynin her yerine yayılmamışsa, şuur kaybı olmadan, yani sorulan sorulara yanıt verilerek geçirilen nöbetler bile vardır. 

Soya çekim, doğum ile ilgili sorunlar, hamilelik ile ilgili sorunlar, menenjit gibi doğum sonrası bazı beyin hastalıkları epilepsi nöbetlerine sebep olabilir. 

Bazı epilepsiler ilaçla bazıları ameliyat ve ilaç tedavisi ile birlikte uygulanarak tedavi edilebilir. 

Tedavinin başlarında çocuğunuzun cevap vereceği en iyi yöntem bulununcaya kadar bir takım değişiklikler yapılabilir. Bu dönemde sakın moralinizi bozmayın. Çocuğunuzun kabul edeceği bir tedavi yöntemi mutlaka vardır.

 

Nöbetlerin tekrarlamasını engellemek için her türlü riski mümkün olduğunca en aza indirmek gerekiyor. Dolayısıyla, nöbeti tetikleyen durumları bilip önlemlerimizi ona göre almalıyız.


Ateş
Düzenli kullandığınız epilepsi ilacı ateşin yükselmesi durumunda yeterli olmayabilir. Dolayısıyla çocuğunuza ateş düşürücü bir ilaç verdikten sonra, ilaç etkisini gösterene kadar alnına ıslak (çok soğuk olmasına gerek yok) bir tülbent koyarak süreci hızlandırabilirsiniz. Çocuğunuzun ateşi tekrar yükselirse bir doktora mutlaka başvurun. 

İshal
İshal halinde vücut su ile birlikte minerallerini de kaybeder. Bu da havale için uygun bir zemin oluşturabilir. Öyleyse ishalken çocuğa su vermeliyiz, fakat zorla litrelerce su içirmenin de bir anlamı yok. Vücut ihtiyacı olan şeyi zaten ister, dolayısıyla çocuğu sıkmadan ayarı tutturmak daha iyi olur.

Uykusuzluk
Yorgunluk, uykusuzluk da nöbete neden olduğu için bu konuda da dikkatli olmalı. Çocuğun erken yatması sağlanmalı, ilaç saatleri uykusunu bölmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. 

Titreyen Işık
Kimi havale türleri titreyen ışıkla uyarılır. Çocukların maruz kaldığı titreyen ışık televizyon ve bilgisayar ekranlarından yayılan ışıktır. Bu riski en aza indirgemek için çocuğun televizyon izlemesine kısıtlama getirmeli, yalnızca sevdiği birkaç programın-çizgi filmin dışına çıkmamaya özen göstermelisiniz. 

Başa Ani Darbe
Normal işleyişe sahip beyinlerde gündelik hayatta sık karşılaştığımız başa alınan darbeler fazla soruna neden olmayabilir. Fakat epilepside bu bir nöbet tetikleyicisi sayılır. Dolayısıyla çocuğunuza hastalığı hatırlatmadan dikkatli olmasını (merdivenlerden koşarak inmemesi gibi) hatırlatabilirsiniz. 

İlaç Alımında Aksama
İlacın düzenli kullanımı son derece önemli. Saatlerini unutmamak için mutfakta buzdolabının üzerine, banyodaki aynanıza v.s. dikkatinizi çekecek yerlere küçük hatırlatma notları asabilirsiniz.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ARABADA İÇMEK DAHA ZARARLI
"ÇOCUK VARSA YASAKLANMALI"
UYKUYU DÜZENİ
MÜMKÜN MÜ?
ÇOCUĞUNUZA DESTEK ÖDÜLLERİ
EYVAH OKUL BAŞLIYOR!
SÜT SEVMEYEN ÇOCUKLAR İÇİN
ALTERNATİF SEÇENEK
ÇOCUĞUNUZUN GÖZLERİ
YENİ DÖNEME HAZIR MI?
Selebral Palsi
ÇOCUKLARDA SÜREÇ
GÜNAYDIN ÖPÜCÜĞÜ; KAHVALTI
BENAL BÜYÜKGEBİZ ANLATIYOR
DADI ARAYAN AİLELER!
İYİ İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ
ÇOCUĞUNUZ HORLUYORSA DİKKAT
ARAŞTIRMA NE DİYOR?
2 YAŞ ÇOCUKLARDA AKSİLİK
NEDEN TERS CEVAP VERİRLER?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BOY GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN
HİÇBİR ŞEY YEMİYOR: SADECE
PARMAK UCUNDA MI YÜRÜYOR?
BİSİKLETE Mİ BİNMEK İ...
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :