Okunma Sayısı: 8142
CANLI YORUMLAR

ÖZEL İHTİYAÇLARI OLAN ÇOCUK

Ve arkadaşlık

 

 

Gelişimi normal olsun ya da olmasın her çocuk sevilmek, ilgilenilmek ve cesaretlendirilmek ister. Birçok durumda normal okullardaki öğrencilerle kaynaştırılabilecek özel ihtiyaçlara sahip çocuklara, okullarda ve yuvalarda eşit muamele yapılır. Günümüz çocukları arasında özellikle daha küçük yaştaki çocuk gruplarının, bedensel, sosyal ya da psikolojik gelişimi kendilerinden biraz farklı olan çocuklara genelde iyi muamele ettiklerini, onları benimsediklerini ve onlarla arkadaş olduklarını görmek gerçekten umut verici bir gelişmedir. 

 

Günümüzde özel ihtiyaçlara sahip çocukların çoğu, artık normal okullardaki eğitim sistemine dahil edilerek başarı gösteriyorlar. İngiltere’de birçok okul öğrenmeyi destekleyici eğitmenler ve özel olarak eğitilmiş sınıf asistanlarıyla iyi bir donanıma sahip. Kimsenin bedensel ve akli engelleri nedeniyle farklı muamele göremeyeceği kanunlarla da belirlendiği için daha önceki dönemlerle kıyaslandığında bu tip çocuklar kendilerini normal bir hayatın parçası gibi hissetmeleri için artık daha fazla olanağa sahipler.

 

Son yıllarda özel ihtiyaçlara sahip çocukların diğer normal çocuklarla kaynaştırılmasının onlara sağlayacağı avantajlar hakkında birçok araştırma da yapıldı. Araştırmalara göre özel ihtiyaçlara sahip bir çocuk yaşıtlarıyla ne kadar erken kaynaşır ve sosyalleşirse, engelleriyle değil kişilik özellikleriyle o kadar çabuk kabul görmeye başlıyor. Bu yüzden çocuğunuzun bu tür özel ihtiyaçları varsa, mümkün olduğunca erken anne-bebek gruplarına ve diğer sosyal ortamlara katılmaya çalışın.

 

Eğer çocuğunuzla ilgili bir çocuk bakım planı düşünüyorsanız ve de çocuğunuz normal bir kreşe ya da okulöncesi hazırlığa gidebilecek durumdaysa, vakit geçirmeden onu gerekli yerlere kaydedin. Böyle yaptığınız takdirde, çocuğunuzun gündelik hayatta yapması gerekenleri öğrenmesini, hayata katılımını, disiplinin ve işbirliğinin öneminin farkına varmasını ve farklı insan gruplarına alışmasını kolaylaştırmış olursunuz. Bu onun sadece okul içinde gerekli olan davranışları değil, okul dışında ve genel olarak hayatın içinde de ihtiyaç duyacağı donanımı edinmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda yaşıtlarına göre ihtiyaçları daha fazla olmasına rağmen her durumda özel bir ilgiye ihtiyacı olmadığını görecektir. Ayrıca diğerlerinin ihtiyaçlarının da eşit derecede önemli olduğunu fark edecektir.

 

Hem sizin çocuğunuz, hem de arkadaşları birbirlerinden bir sürü şey öğrenebilir. Örneğin; çocuğunuz yaşıtlarıyla iletişim kurmanın yeni yollarını bulabilir. Sohbet etmenin gücünü anladığı gibi bilgi alışverişinin getirdiği faydaları da değerli görmeye başlayabilir. Böylece işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenecektir. Daha iyi nasıl oynayacağını keşfedecek ve gerektiğinde kendi başının çaresine nasıl bakacağını anlayacaktır. En önemlisiyse sadece kendisi olduğu için kabullenilmenin getirdiği keyfe ve değere sahip olacaktır.

 

Bu arada çocuğunuzun arkadaşları da, davranışları ve gelişim seviyeleri normalden farklı olan insanlara karşı anlayışlı olmayı, ilişki kurmayı, önyargı oluşturmamayı öğrenecek, yaşadığı deneyimlerden iyi bir ders alacaktır. Sonuç olarak ‘farklı’ olanın ‘kötü’ olmak anlamına gelmediğini anlamaya başlayacak; sosyal hayatlarının geri kalanında da kendilerinden daha az muktedir arkadaşlarıyla iletişime geçmek için gerekli olan becerileri elde edeceklerdir.

 

Özel ihtiyaçlara sahip yaşıtlarıyla bir arada yetişen çocuklar, diğerlerine göre engellilere karşı daha anlayışlı oluyor. Bu durum toplumun geleceği için daha umutlu olmamızı sağlıyor.

 

Söz konusu karma eğitim, öğretmenlerin ve çocuklarla ilgilenen diğer görevlilerin de engelli insanları, normalde olabileceğinden daha fazla anlamasını ve onlara pozitif davranmasını sağlayacaktır. Bu durum onları her seviyedeki çocuğa bakmak için gerekli donanımı edinmeye de zorlayacaktır.

 

Daha ağır engele sahip olan bazı çocuklarsa daha çok olanağa sahip, daha çok ilgi görebilecekleri özel okullara gereksinim duyabilir. Ama arkadaşlık, normal eğitim gören çocuklar için olduğu kadar bu çocuklar için de faydalıdır. Bu yüzden tüm endişelerinizi çocuğunuzun okuluyla görüşün. Böylece onlar da gerekli ilgiyi göstermek ve arkadaşlığı özendirmek için belirli stratejiler geliştirebilirler.

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
Gençler arasında tehlike!
ÇAKMAK GAZI BAĞIMLILIĞI!
ENERJİSİ SINIRSIZ AMA...
SAĞLIĞI YERİNDE DEĞİLSE?
DADI ARAYAN AİLELER!
İYİ İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ
GÜVENLİ MUTFAK
ÇOCUKLAR İÇİN
HURLER SENDROMU
TEDAVİSİ NASIL?
TEK BAŞINA İNSÜLİN YETERSİZ
TEDAVİDE AİLE ETKİLİ
YEMEK SEÇEN ÇOCUK
UZMANLAR NE DİYOR?
2 SAATTEN FAZLASI ZARAR
ÇOCUKLARDA TV ALIŞKANLIĞI
EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞI
ONU BU VİRÜSTEN KORUYUN
HALA ALTINI ISLATIYORSA
5 YAŞTAN SONRA NORMAL DEĞİL

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ŞEKER VE TUZ KRİZLERİ
ZENGİN PROTEİN KAYNAKLARI
ÇOCUKLARDA LENS KULLANIMI
BOY GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :