Okunma Sayısı: 9323
CANLI YORUMLAR

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

Bilmeniz gereken her şey

İdrar yolu enfeksiyonu; idrar yollarının bakteriler tarafından istilası sonucunda ortaya çıkan bir reaksiyondur. Yeni doğan dönemi hariç, idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere göre çok daha sıktır. Özellikle genç kadınlarda bu farklılık otuz kat artabilir. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Günhan idrar yolları enfeksiyonu hakkında bilinmesi gerekenleri derledi.

 

Bakteriler idrar yollarına; kan, lenf ve de en sıklıkla “üretra” dediğimiz dış idrar deliğinden direkt olarak ulaşırlar. Enfeksiyonlara birçok neden yol açmakla birlikte, korunmasız cinsel ilişkiler, taş hastalıkları, kateter ve uzun süreli antibiyotik kullanımları sıklıkla karşılaştığımız sebepler arasındadır.

 

İdrar yolları enfeksiyonlarını üst ve alt üriner sistem enfeksiyonları şeklinde sınıflandırmak mümkün. Böbrek enfeksiyonları (akut piyelonefrit) üst grupta düşünülerek; titremeyle yükselen ateş - genellikle ateş 38C üzerindedir - bulantı ve kusma ve şiddetli boşluk ağrısı belirtileri ile ortaya çıkarlar. Mesane ( sistit) ve prostat enfeksiyonları (prostatit) ise alt üriner sistem grubunda olup, akut fazlarına ateş de eşlik eder. Bunun yanı sıra, idrar yaparken yanma, sık ve az idrar yapma, idrar hissi ve kanama sıklıkla karşılaşılan belirtilerdir.

 

İdrar yolları enfeksiyonların teşhisinde başlangıç olarak - eğer tekrarlayıcı ve komplike sistit düşünülmüyorsa (özellikle kadınlarda) hastanın hikayesi, genel muayene, tam idrar tahlili ve / veya idrar kültürü yeterlidir. Aksi takdirde radyolojik ve kan tetkikleri de eklenmelidir.

 

Tedavide prensip; enfeksiyona yol açan sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Komplike olmayan bir sistit ve prostatit olgusunda antibiyotik kullanımı yeterlidir. Süresi ve dozunu hastaya göre ayarlanmakla birlikte, en az 4 -6 hafta olarak planlanmalıdır. Akut piyelonefrit olgularında ise hasta öncelikle hastaneye yatırılmalı, genel durumu düzelene kadar desteklenmeli ve yakın takibi yapılmalıdır. Antibiyotik süresi ise genellikle 2 - 4 hafta arasında olmalıdır. Akut prostatit ise nadir rastlanılan bir durum olup, genel olarak bağışıklık sistemi bozuk, diyabetik hastalarda prostat biyopsisi sonrasında görülür.

 

Koruyucu yaklaşımlar arasında - özellikle tekrarlayıcı ve inatçı üriner yol enfeksiyonlarında - düzenli doktor kontrolleri, gereksiz ilaç kullanımından sakınma, bol su alımı, pamuklu iç çamaşır seçimi, bayanlarda vajina içini gereksiz yere sabunla yıkamadan kaçınma yer almaktadır.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
GÖZÜNÜZÜN ÖMRÜ UZASIN
ŞEKER HASTALIĞI OLANLAR
GEBELİ,KTE DİŞ BAKIMI
UZMAN GÖRÜŞÜ
GÖZ GÖRE GÖRE KÖR EDEBİLİR
HALA İÇİYOR MUSUNUZ?
MASKE İLE RAHAT NEFES
ASTIM HASTALARI
K2 VİTAMİNİN ÖNEMİ
VİTAMİN TAKVİYESİ
CORONA VİRÜS HAKKINDA
BİLİNMESİ GEREKENLER
SİZ HASTALIKTAN KORKMAYIN
HASTALIK SİZDEN KORKSUN
MİGRENİM TUTTU
NE TETİKLER NE ÖNLER?
GÜNEŞ LEKELERİNİN TEDAVİSİ
LAZERLE TEDAVİSİ MÜMKÜN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SOLUDUĞUNUZ HAVAYA DİKKAT!
KONUŞMA BOZUKLUĞU:KEK...
2500 AİLEYE UMUT IŞIĞI
BAKANLIKTAN KOLONYA U...
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :