Çocuğunuz için sevgi dolu ve rahatlatıcı, 30 dakikalık bir yatma merasimi oluşturun. Bu, onun şalterleri kapamasına, koşuşturmalı ve merak uyandırıcı bir hayattan yatak odasının zifiri karanlığına geçişini kolaylaştirmasına yardımcı olacaktır. Bu merasime aşağıdaki öneriler de eklenebilir:
- Dişlerini fırçalamadan önce bir bardak ılık süt
- Yatmadan önce yiyebileceği sağlıklı bir atıştırmalık
- Rahatlatıcı bir banyo
- Bir masal veya ninni
- Gün boyu yaşadıklarıyla ilgili hoş bir sohbet
Her akşam hemen her şeyin aynı düzende yapılmasını sağlayın; böylece çocuk, rutinin gerçekleşmesini merakla bekleyecektir.
Televizyonu yatak odasından çıkarın
Televizyonu, DVD’yi ve bilgisayarı, çocuğun odasından dışarı çıkarın: Yatak odaları uyumak içindir. Yaşı daha büyük çocuklar için bu daha zor olabilir; dolayısıyla bunları odadan atmak yerine belki de kullanım kurallarını birlikte konuşup tartışmanız gerekebilir. Örneğin, yatmadan belli bir zaman önce bilgisayar oyunları oynanmayacaktır.
Yatak odasının rahat olduğundan emin olun
Çocuklar en iyi, serin, karanlık ve sessiz bir odada uyurlar. İdeal ısı, 16-18 derece arasındadır. Ayrıca, evin diğer odalarından gelen gürültünün çocuğu rahatsız etmemesine dikkat edin. Odaya güneş ışığının girmesini önleyecek uygun perdeler veya jaluziler de takabilirsiniz. Sokak ışıkları ve güneş ışınları çocuğun uyumasını engelleyebilir veya onu çok erken uyandırabilir.
İyi bir yatak alın
İş yatak ve karyolaya geldiğinde, çocuklar için genelde kolaya kaçılır: Ya ailenin bir başka üyesinin yatağı çocuğa kaydırılır, ya da en ucuzundan bir yatak alınıverir. Cimrilik etmeyin: Kaliteli bir yatak iyi bir uyku için hayati bir öneme sahiptir; dolayısıyla çocuğunuz için elinizden gelen en iyi yatak için paraya kıyın ve pamuklu bir nevresim takımı gibi (yapay elyaftan yapılma nevresim takımları çok sıcak tutar) diğer unsurlara da çok dikkat edin.
Ne yediğini ve ne zaman yediğini kontrol edin
İyi bir beslenme ve sağlıklı bir kilo, iyi bir uyku için kilit öneme sahiptir. (Bunun için, 1. Bölüm’deki, aileniz için dengeli beslenme tavsiyelerine bir göz atabilirsiniz). Çocuğunuzun çok geç saatlerde yemek yemesine izin vermeyin; yatmaya yakın saatlerde yenen -özellikle de baharatlı ve yağlı- ağır yemekler, uykuya dalmasına mani olacaktır. Kafein ve işlenmiş şeker alımını da kontrol altında tutun: Saat 16.00’dan sonra kafeinli veya gazlı içecekler içmesine kesinlikle izin vermeyin.
Onu yorun
Çocuğunuzun iyi bir uyku uyumasını sağlamanın en kesin yollarından biri de onu gün boyunca yeteri miktarda hareket etmeye yönlendirmektir. Yalnız yatma saatine yakın fazla egzersiz yapmasına izin vermeyin. Onu bir süre uyanık tutacak kadar uyarılabilir.
Çocuğunuzla konuşun
Her şey çok açık seçik görünebilir ancak yine de çocuğunuza, canını sıkan bir şeyler olup olmadığını sormayı bir deneyin: Örneğin sınavlarla, zorbalık yapan akranlarıyla, okulla, aile yaşamıyla veya arkadaşlarıyla ilgili kaygıları olabilir ve bunlar da çocuklarda anksiyeteye ve dolayısıyla uykusuzluğa (insomnia) yol açabilir.
Alternatif çareler araştırın
Aromaterapi çok rahatlatıcı bir seçenek olabilir. Aromaterapide kullanılan bitkisel yağlar, sinir sistemini etkiler ve seçtiğiniz yağ türüne bağlı olarak sakinleştirici bir etki sağlayabilir. Tüm bitkisel yağlar çocuklar için uygun değildir; ancak lavanta ve papatya yağları güvenle kullanılabilir. Bitkisel yağlar çok güçlü etkilere sahiptir; dolayısıyla kullanım talimatnamelerini okumanız ve seyreltilmemiş yağları deriye sürmemeniz son derece önemlidir.
Doktora gidin
Eğer her şeyi denediğiniz halde sorun devam ediyorsa, doktorunuzla görüşün. Bu sorunun altında uyku bozukluğu veya uyku bozucu alerjik durumlar yatabilir ve bunların mutlaka teşhis edilmesi gerekir. Merak etmeyin; çocuklarda görülen uyku bozukluklarının çoğu kolayca halledilebilir.