Okunma Sayısı: 7640
CANLI YORUMLAR

HİPERAKTİVİTEYLE MÜCADELE

NASA'nın yöntemi çözer mi?

Çocuğunuz çok mu hareketli, okuldan sürekli şikayet mi alıyorsunuz, derslerine karşı ilgisiz mi? Bu tür davranışları çocuğunuzda sıklıkla gözlüyorsanız çocuğunuzda ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ olabilir. Uzmanlar aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememek belirtileriyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın uygun eğitimsel yaklaşımlarla ele alınmadığında kişinin gelecekte iş hayatından sosyal ilişkilerine kadar tüm yaşamını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun genellikle 7 yaşından önce başladığını ve kişinin hayatının genelini etkileyebilecek derecede önemli olduğunu belirten Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi adına Uzman Psikolojik Danışman Belin Güner Nas, “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar dikkatlerini toplamakta zorlanır. Bazıları davranışlarını düşünmeden gerçekleştirir ve fazla hareketlidir. Bazılarında ise dikkat eksikliği ve düşüncesiz davranışlar olmakla birlikte aşırı hareketlilik yoktur. Aslında her çocuk zaman zaman bu şekilde davranabilir fakat hiperaktif çocuklar hemen her zaman hareketlidir. Kendini kontrol etmek ellerinde değildir. Bu durum akademik başarılarını, sosyal ilişkilerini ve çevreye uyum sağlamalarını olumsuz yönde etkileyebilir” açıklamasını yaptı.

‘Hareketli çocuk zekidir’ demeyin uzmana başvurun

Ailelerin “Hareketli çocuk zekidir, enerjisi fazla geliyordur, bırakın yapsın, büyüyünce düzelir” gibi yanlış inanışlara sahip olmasının hiperaktif çocuklara yardımı geciktirdiğini vurgulayan Belin Güner Nas, şunları söyledi: “Eğer ebeveynler, çocuklarını dikkatli bir şekilde takip eder ve onlardaki aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve istekleri erteleyememek gibi belirtileri fark ettiklerinde bir uzman görüşü alırlarsa, sorunun çözümü yolunda çok önemli bir adım atmış olurlar. Sorunun farkedilmesinde ailelerin yanı  sıra, sınıf öğretmenlerine de büyük rol düşüyor. Sırada bekleyememe, derste dikkatini yeteri kadar sürdürememe ve dürtüsel hareketlerini durduramama gibi davranışları, okul çağına gelen çocuklarda ilk fark edenler genellikle öğretmenleri oluyor.”

‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun tedavisinde kullanılan yöntemlerle ilgili olarak da bilgi veren Belin Güner Nas, “İlk kez NASA’da astronotların uçuş simülasyonları için geliştirilen ve kullanılan Play Attention yöntemiyle dikkat dağınıklığı ve hiperaktivitesi olan çocuklarda 3-4 aylık bir çalışma sonucunda olumlu değişimler gözlenebiliyor’’ diye konuştu.

Beyin dalgalarıyla kontrol

Play Attention’ın uygulanması hakkında bilgi veren Uzman Psikolojik Danışman Belin Güner Nas, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu çalışmada, çocuğun başına takılan bir kask sayesinde beyin dalgaları bilgisayara iletilmekte ve oyunu yönlendirmektedir. Çocuk, dikkatini oyuna verdiği sürece oyun ilerlemekte ve belirlenen hedeflere ulaşılabilmektedir. Çocuğun dikkatinin dağıldığı anlarda oyun durmaktadır. Böylece çocuğun dikkati hem çocuk hem de eğitmen tarafından somut olarak bilgisayar ekranında gözlenebilmektedir. Uygulamanın içinde çeşitli dikkat alanlarına yönelik oyunlar bulunuyor. Bu oyunlar bir mouse ya da joystick ile değil sadece beyin dalgalarıyla kontrol edilebiliyor. Ve dikkati geliştirirken çocuğun hafıza geliştirme, görevleri zamanında yerine getirme, organize olma becerilerine de yardımcı oluyor. Play Attention bu egzersizleri çocuğu onu sıkmadan, yormadan, sevdirerek yaptırıyor.”

Play Attention’ın düzenli bir şekilde uygulandığında dikkat eksikliği olan ya da hiperaktif çocuklarda yaşanabilecek değişimleri de aktaran Belin Güler Nas, bunları şu şekilde sıraladı:

• Daha uzun süre dinleyebilme,

• Ev ödevlerini kendisi başlayıp sürdürebilme,

• Organize olma becerilerinde gelişme,

• Dürtüsellikte ve hareketlilikte azalma,

• Başladığı işi bitirebilme,

• Kendini kontrol edebilme,

• Bellekte gelişme,

• Görsel organizasyonda gelişme,

• Davranışlardaki gelişmeye bağlı olarak arkadaş ilişkilerinde düzelme,

• Kurallara uyma konusunda gelişme.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KEYİFLİ YATMA MERASİMİ
BAŞKA ÇARENİZ VAR MI?
OKULLAR AÇILIYOR
BESLENME ÇANTASI ÖNEMLİ
ÇOCUKLARDA KABIZLIK
NEDİR? NASIL ÖNLENİR?
EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞI
ONU BU VİRÜSTEN KORUYUN
BESLENME ÇANTASI
ÇOCUĞUM NE YESİN?
BAKICI MI BÜYÜKANNE Mİ?
BİLİYORUZ AKLINIZ EVDE
HURLER SENDROMU
TEDAVİSİ NASIL?
HİÇBİR ŞEY YEMİYOR: SADECE
SÜT YİYECEK SAYILIR MI?
ÇOCUKLARDA KANLI İDRAR
WİLMS OLABİLİR Mİ?
ÇOCUĞUNUZU KORUMAK İÇİN...
RİSKLERİ ORTADAN KALDIRIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SİGARA DUMANINA ALARM!
FAST-FOOD YEMEKLERLE
PARMAK UCUNDA MI YÜRÜYOR?
ÇOCUĞUNUZUN AĞZINA SAĞLIK
TOPLAYIN
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :