Bebeği taşıyan kişi annedir ama babalar da ‘gebe’ olabilir. Çünkü babalar da gebe kadınların sergilediği belirtilerin birçoğunu aslında yaşarlar. Babaların duyguları hamilelik süresince ve doğumdan sonra değişiklik halindedir.
Terk edilmişlik duygusu
Kuşaklar değiştikçe üreme sürecine erkeğin katılması, yalnızca spermin yumurtayı döllemesiyle sınırlı kalmadı. Babalar gebeliğe ve doğuma uzaktan bakmaktayken, günümüzde bu tutum oldukça değişmiştir. Ancak sosyal eğitim, gebeliğin kadının bedeninde oluştuğu gerçeğini değiştirmemiştir. Babaların bu gerçek nedeniyle kendilerini terk edilmiş gibi hissetmeleri, eşlerini kıskanmaları da değişmemiştir.
Bu durumdan bazen kadınlar, bazen de erkekler sorumludur. Öte yandan babanın gücenme duygusunun henüz oluşmadan çözümlenmesi gerekir. Babalar için bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu eşlerinin gebeliği sırasında doğum uzmanıyla eşlerinin görüştüğü sıklıkta görüşmek, önemli doktor ziyaretlerine ve doğum öncesi testlere onunla birlikte katılmaktır. Aynı zamanda da gebelik hakkında okuyabilir, bol bilgi sahibi olmaya çalışabilir, bebekle anne karnındayken bile iletişim kurabilir, onun için alışveriş yapabilirler.
Cinsellikten korku
Cinsel istek gebelik ilerledikçe azalabilir. Bu konuda aklınızı yormanıza gerek yoktur. Birleşme sırasında ne bebek, ne de anne bir babanın seks yapması nedeniyle incinir (Bir sorun çıkması çok düşük bir olasılıktır). Gebe bayanın seks yapmaktan zarar görmeyeceği gibi, gebeliğin getirdiği duygusal ve bedensel yakınlaşma ona iyi de gelecektir.
Doğum sonrasında ise babaların cinsel yönden daha az istekli olmaları söz konusu olabilir. Bebek gece boyunca uyumamışsa yorgunluk olabilir, baba bedeni henüz iyileşmeden eşine zarar vermekten korkabilir, vajina ve memenin farklı işlevlerinin görülmüş olması soğuma yaratabilir, vs… Bazı çiftler 6 hafta sonunda kontrole gitmeden önce istekli olabildikleri gibi, diğer bir grup için ise 6 aya gerek vardır. Eğer cinsel istek geri dönmezse ve yokluğu gerilim nedeni olursa, profesyonel yardım alınması gerekecektir.
Duygu değişiklikleri
Gebelik sırasındaki depresyon konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü sıklıkla ve genellikle kendi kendini sınırlar niteliktedir. Ancak bunun ortadan kalkması için bazı basamakların aşılması gerekmektedir.Bunun için aktif olmak ve kötü hissetmekten kaçınmak gerekir.Babalar bu durumda duygularını eşleriyle ya da daha önce baba olmuş arkadaşlarıyla hatta kendi babalarıyla paylaşabilirler.Alkol ve diğer ilaçlardan kaçınıp bebeğin odasını hazırlayarak ve ona alışveriş yaparak atlatabilirler.
Yaşamınızdaki değişikliklere ilişkin kaygı
Yaşamdaki değişikliklere dair endişeler,“Daha büyük bir aileyi geçindirebilecek miyim? İyi bir baba olabilecek miyim? Çocuğun bakımını nasıl paylaşacağız? Sosyal yaşantımızdan vazgeçmeli miyiz? Karı koca ilişkimiz değişecek mi?” gibi soruları kapsar.
Bebeğiniz doğduktan sonra maddi olanaklarınızı onun ihtiyaçlarına göre düzenleyerek daha büyük ailenizi geçindirebilirsiniz. İyi bir baba olabilme düşüncesi de zaman içinde bebekle ilgilenerek ve sevgiyle öğrenilir. İlgili eğitici kitaplar,yazılar bu konuda babalara yardımcı olacaktır.
Eşinizin görünüşü
Gebeliği sırasında eşinizin kilo alması bebeğiniz için anneye mal olan bir fedakarlıktır. Anneden beslenen bebeği için diyet yapamaz ve doğru beslenmesi gereklidir.
Doğumdan sonra bu kilolar bilinçli olunursa verilecektir. Bu dönemde babalar da eşlerine yardımcı olarak hafif yemekler ve sebze yemeklerini tercih etmelidir. Eşinizin kilolu dönemlerinde ona iltifat ederek hem onu hem kendinizi motive edebilirsiniz.