Okunma Sayısı: 7581
CANLI YORUMLAR

Sağlıklı bağırsak florası

Beslenme tüyoları

Sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için bu beslenme tüyolarına kulak verin

Ocak 2019

 

Son dönemlerin en popüler konularından biri hiç kuşkusuz mikrobiyota. Yani bağırsak florası. İkinci beyin olarak da adlandırılan bağırsak florası insan vücudunda önemli etkilere sahip. Öyle ki son yıllarda pek çok hastalığın sebebi “bozulmuş bağırsak florası” ile ilişkilendiriliyor. Sağlıksız bağırsak florasının diyabet, obezite, romatoid artrit, depresyon ve kronik yorgunluk gibi birçok hastalığa neden olduğunu söyleyen Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmanın hem bebeklik döneminde hem de ileriki yaşlarda hastalıklardan korunmak için oldukça önemli bir faktör olduğunun da altını çiziyor.

Mikrobiyota yani bağırsak florası, bağırsakta bulunan canlı organizma bütünlüğüdür ve başta beslenme olmak üzere egzersiz, stres, doğum şekli gibi birçok metabolik, fizyolojik ve çevresel faktörlerden etkilendiğini söyleyebiliriz. Özellikle beslenme ve mikrobiyota arasında güçlü bir etkileşim olduğu ise su götürmez bir gerçek. Öyleyse sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için nasıl beslenmemiz gerekiyor? İşte tüyolar…

Karbonhidrat seçimine dikkat

 Özellikle rafine karbonhidratlar ve şeker bağırsak florasını olumsuz yönde etkiler. Bunun yerine lif içeriği yüksek sebzeler, meyveler ve tam tahıllı gıdalar tercih edilmelidir.

Beslenmenizde prebiyotik ve probiyotiklere yer verin

 Fermente olabilen bu gıdalar bağırsaktaki mikroorganizmaların aktivitesini etkileyerek bağırsak florası üzerinde olumlu etkilere sahiptir. En çok bilinen prebiyotikler; muz, elma, çilek, yaban mersini, enginar, kuşkonmaz, tam buğday, arpa, keten tohumu, badem, ceviz ve yer elmasıdır. Probiyotikler ise kefir, yoğurt, peynir, turşu (özellikle lahana turşusu), süt ve kombuchadır.

Kemik suyu bağırsak için önemli

 Bağırsak florası zaman zaman bakteri, virüs, toksin, ağır metal gibi birçok zararlı maddeye maruz kalabilir. Kemik suyunda bulunan jelatin, bağırsak florasının bu zararlı etkilere karşı korunmasını ve onarılmasını sağlar.

Diyette proteine dikkat

Özellikle yüksek protein ve düşük karbonhidrat içerikli diyetler mikrobiyotayı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle diyette protein miktarı gereksinimin üzerine çıkmayacak şekilde düzenlenmeli ve kurufasulye, nohut, yeşil mercimek, kinoa gibi bitkisel kaynaklı proteinlere de diyette mutlaka yer verilmesi gerekir.

Sarımsağın gücü

 Sarımsak, içerdiği pek çok vitamin ve fitokimyasallar sayesinde bağırsaklarda bir savunma mekanizması oluşturur. Pişirilen yemeklerde pişmeye yakın yemeğe eklenen sarımsak ya da yemeklerin yanında tüketilen çiğ sarımsak bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Sarımsağın olabildiğince çiğ tüketilmesinde fayda var. Eğer pişirilecekse de ısı 60 dereceden fazla olmamalıdır.

Su olmazsa olmaz

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı olan su, bağırsak sağlığı için de oldukça önemli. Gerek besinler yoluyla aldığımız liflerin sindirilmesi gerekse bağırsakların daha kolay çalışması için gün boyu alınan sıvı miktarı ciddi önem taşıyor. Bu sıvının ise elbette kahve, çay gibi içecekler yerine su olarak alınması gerekiyor. Bu nedenle, bağırsak sağlığı için gün içinde yeterli miktarda su içmeyi unutmayın.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KANSER VE DOĞURGANLIK
KADINLARA PSİKOLOJİK DESTEK
KONTROLÜ ELE ALIN
BİLGİSAYAR KURDU OLMASIN
OBEZİTEDEN NORMAL HAYATA
TOPLAMDA 23 KİLO VERDİLER
SEZARYEN-OBEZİTE İLİŞKİSİ
ANNE ADAYLARI BUNU BİLMELİ
ERKEKLERİN GÖZDE OPERASYONU
LİPOSUCTİON OLABİLİR Mİ?
SÜT İÇİN, YOĞURT YİYİN
PROF. BÜYÜKGEBİZ UYARIYOR
HAMİLELİKTE BEL AĞRISI
KURTULMANIN YOLLARI
KONU SEKS OLUNCA
"HAYIR" DEMENİN YOLLARI
GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN
BÜYÜME HIZI ÖNEMLİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KADIN DİŞ SAĞLIĞINDA
YEŞİL ERİK
KİRLİ HAVUZ HASTALIĞI
YAZ VE GÜNEŞ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :