Etken streptokok bakterisi olduğu için tedavi de penisilin ve türevi ilaçlarla olmalıdır. Erken ve etkin tedavi hastalığın kalp ve böbrekle ilgili komplikasyon olasılığını belirgin ölçüde azaltacaktır.
Yeni doğmuş bebekte en belirgin anormal belirti, ağırlık eğrisinde kendini gösterir: Çocuk bakımında, her yeni doğmuş bebekte anne sütüyle ya da "yapay" besinle beslenmenin denetlenmesini sağlayan ilk gösterge, ağırlık eğrisidir. Normalde bu eğri, doğumu izleyen kısa bir düşüşten sonra sürekli yükselir; çocuk 10. ve 15. günlerde doğuştaki ağırlığına yeniden ulaşır. Daha sonraki günlerde kilo alımı günde 25 gr dolayındadır.
Bu ilerlemedeki her duraklama ve her düşüş, hiçbir belirti görülmese de, hekime başvurmayı gerektirir. İştah yitimi (anoreksi), kusmalar, dışkı anormallikleri ve ağlamalar, kolayca gözlenebilen belirtilerdir. Çocukta iştah değişiklikleri normaldir; ağırlık eğrisi normal gittiği, çocuk neşeli ve hareketli olduğu, ateşi olmadığı sürece, yemeğini bitirmemesi fazla önemsenmemelidir.
Şekerliden tuzluya geçiş gibi bir beşlenme değişikliği ve diş çıkarma da, çoğunlukla iştah azalmasına yol açar ve geçicidir. Ama bebeğin besinlere karşı isteksizliği sürüyor, değişmiyorsa, bu durumda bir yetersiz beslenme yerleşebilir; vitamin eksikliği ortaya çıkabilir.
En sık raslanan vitamin eksikliği D vitamini eksikliğidir (beslenme yetersizliğinden çok, güneşlenme eksikliğine bağlıdır ve raşitizme yol açar).
İki ayın altındaki çocuklarda kusmalar sık görülür. Sindirilmemiş ya da iyi sindirilememiş bir sütün bir kez kusulması tehlikeli değildir; ama, kusmaların yinelenmesi (çocuğu yorar ve su yitirmesine neden olurlar), çoğunlukla bir beslenme kusurunun, bazen de bir barsak enfeksiyonunun ya da alerjinin sonucudur.
Dışkı değişiklikleri de önemli belirtilerdir.Dışkının görünümünün ve dışkılama sayısının beslenmeye göre değiştiği bilinir. Kötü kokulu, sümüksü her ishal ve dışkıda kan görülmesi, hemen hekime bildirilmelidir.
Bebeğin ağlamasının, açlık, susuzluk, sindirim güçlüğü ya da bozukluğu, sıcaklık, fiziksel rahatsızlık, ağrı, vb. nedeni vardır. Hiçbir şey ağrıyı açıklayamıyor ya da kesemiyorsa, hekime danışmak gerekir.
1. ve 6. aylar arasında en sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları, zatürreler, grip ve deri enfeksiyonlarıdır. 6 aydan sonra çocuk, kızamık ve suçiçeğine yakalanabilir. Öte yandan, bu dönemde davranış bozuklukları, egzama, beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir.