Annelerin karşı karşıya kaldığı en tuhaf durumlardan biri, sağlıklı bir şekilde devam edebilsin diye, kontrole götürdüğü sağlıklı bebeğinin hastaneden mikrop almadan eve geri götürmeye çalışması herhalde. Düşünseniz, bebeğiniz sağlam, sadece rutin kontrolü ya da aşısı için hastaneye gidiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz sizin bebeğinizden biraz daha büyük, ateşli, öksüren, aksıran çocuklar var. Çocuğunuzu hasta etmeden hastaneden nasıl çıkaracaksınız? Hastanede nelere dikkat etmeniz lazım? Gelin size yardım edelim:
Çocuğunuzu götürdüğünüz hastanenin mümkün olduğunca çok kalabalık olmayacağı saatleri seçmeye çalışın. Günümüzde anne-babalar çalıştığından genellikle doktora hafta sonu gidiliyor. Unutmayın, hafta içi, iş saatlerinde çocuk doktorları Cumartesi günlerinden çok daha tenha olacaklardır.
Randevunuza sadık kalın ve dakik olun ancak gereksiz yere 30 dakika önce de gitmeyin. Hastanede ne kadar az kalırsanız o kadar iyi.
Bebeğinizin etrafa, yerlere, asansörün düğmelerine dokunmasına izin vermeyin.
Bebeğinizin kontrol edileceği odanın mümkünse önceden havalandırılması iyi olur. Mümkün değilse (yüksek binalarda camlar açılamıyor) yatacağı yere tek kullanımlık örtüler olduğundan ve o an serili örtüye ilk sizin bebeğinizin yattığından emin olun.
Hekimi temizlik kurallarıyla ilgili ikaz etmekten çekinmeyin.
Çocuk bölümlerindeki oyuncaklar gerçekten mikrop yuvası bu oyuncaklarla oynamasına izin vermeyin, bebeğinizin oyuncağını yanınızda götürün ve eve dönünce de oyuncağı temizleyin.
Unutmamanız gereken iki şey var. Birincisi; hastaneler sağlık merkezleri olduğu kadar mikrop yuvalarıdır. İkincisi; her şeyi kontrol edemezsiniz. Yukarıda altını çizdiğimiz konular olmazsa olmazlar ama çocuğunuz hasta da olacak, ateşi de çıkacak, kusacak da… bağışıklık sisteminin güçlenebilmesi için bu hastalıklar da çok önemli. Bu yüzden titizlik konusunda “delirmeden” mevcut hijyen kurallarına dikkat etmek en iyisi.