Çocuğunuzun bebek bezini atıp klozet alışkanlığı kazanması için ne yapabilirsiniz?
İşte size 10 ipucu:
1. Çocuğunuz hazır mı? Çocuklara genellikle 27 aylıkken tuvalet eğitimi verilir fakat çeşitli değişkenler vardır. Örneğin erkekler bu eğitimi kızlardan daha geç alırlar. Çocuğunuz tuvaletini bezine yaptığına ıslaklıktan vs. rahatsız olmaya başlayana dek bekleyin. Eğer rahatsız olmuyorsa modern bezler sıvıyı çabucak emdiklerinden, kumaş bezlerden kullanın.
2. Tutarlı olun. Çocuğunuzun hazır olduğunu düşündüğünüzde kendiniz de hazır olduğunuzdan emin olun. Bıkıp çocuğunuza yeniden alt bezine döndürmeyin. Tuvalet eğitimine rutine oturtabileceğiniz bir zaman başlayın. Tatildeyken veya misafir varken bunu başarmanız zor olacaktır.
3. Tuvalet eğitimi alıştırma külotları çocuğunuza bu eğitimi vermek için ideal tercihlerdir. Hazır alt bezlerinden daha ucuzdur ve çocuğunuzu bunları giymeye teşvik edecek türlü türlü renkleri vardır. Hatta bazı alıştırma külotlarının içinde emici bir katman bulunuyor, böylelikle dışı pamuklu olsa da küçük kazalar esnasında dışarı sızdırmıyor.
4. Basit ve net bir şekilde anlatın. Çocuğunuza “çişi” ya da “kakasını” yapması gerektiğini nasıl anlayacağını anlatın. Klozete gidene kadar tutması gerektiğini, klozete oturduktan sonra rahatlıkla yapabileceğini söyleyin.
5. Tuvalete en sevdiği oyuncakla birlikte gidin. Hatta siz tuvaletteyken sizi izlemesine izin verebilirsiniz. Bu yaştaki çocuklar başkalarını taklit etmeye bayılırlar.
6. Tuvaletin her zaman ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Mümkünse tuvalete en yakın oda çocuğunuzun odası olsun.
7. Sık sık tuvalete götürün. Çocuğunuzu buna zorlayamazsınız fakat onu teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun bağırsak hareketlerinin yoğunlaştığı ya da idrar yollarının çalıştığı zamanları seçin, örneğin yemekten hemen sonra ya da yatmadan hemen önce.
8. Başka çocukları tuvaletteyken gösteren fotoğraf ve videoları gösterin. Eğer çocuğunuz tuvalette uzun süre kalmaya isteksizse, tuvalette onlara hikâye anlatabilir, kitap okuyabilir ya da lazımlığı televizyonun karşısına koyabilirsiniz.
9. Eğer çocuğunuz 2 ila 4 dakika içinde çişini yapamıyor ya da bağırsak hareketi olmuyorsa daha sonra yine deneyin. Eğer çocuğunuz sert bir şekilde karşı çıkıyorsa, tuvalet eğitimine başlamak için doğru bir zaman değildir.
10. Olumlu düşünün. Çocuğunuz tuvaletini klozete ya da lazımlığa yapamasa da “aferin sana” diyerek onu kutlayın. Sifonu çekmeyi unutsa da her ellerini yıkadığında teşvik edici sözler söyleyin. Dışarı yaptığı tuvaletini temizlerken olumlu düşünmek zor olsa da kendinizi tutun. Çocuğunuz siz temizlerken “pis, ııygh, iğrenç” gibi kelimeler duymasın sizden. Bu onun kötü bir şey yaptığını düşünmesine sebep olur.