* Yatma vakti: Yatma rutini özellikle de küçük yaştaki çocuklar için çok önemlidir. Ayrıca çocukların ve gençlerin de yeterli uykuyu almaları gerekir. Çevrenizde yorgun ve uykulu gözlerle okula giden birçok öğrenci görmüşsünüzdür. Yetersiz uyku, okulda çocuğun öğrenme sürecini de kötü şekilde etkilemektedir.
* Kahvaltı zamanı: Ailenin tüm fertleri aynı anda masaya oturamıyor bile olsa, iyi bir kahvaltı yapabilecekleri bir sabah rutini belirleyin. Her sabah evin içinde koşuşturma olması normaldir, ancak bunu stresli bir hale getirmemek gerekir. Ayrıca beslenme çocukları ayakta tutan en önemli şeylerdendir. Saat 11 civarı, öğlen yemeğine aşağı yukarı 1 saat gibi kısa bir süre kala güçlerinde bir azalma gözlenir. Araştırmalar gösteriyor ki, sabah kahvaltı etmeyen çocuklar, saat 11 civarında allak bullak oluyorlar. Kahvaltıda, bir kâse sütlü kahvaltı gevreği veya bir tost veya hafif bir omlet, peynir, zeytin gibi şeyleri mutlaka yemeliler.
6. sınıftan sonra kantinden, marketten veya pastaneden alınmaya başlanan gazlı içecek, cips, poğaça, gofret gibi abur cuburlar çocuğunuza, öğle yemeğine kadar konsantrasyon seviyesini yeterli derecede tutacak enerjiyi vermeyecektir. Bazı okullar bu yüzden kahvaltı saatlerini zaman çizelgelerine almaya başlamışlardır.
Kahvaltı yaparken, televizyon, DVD seyretmelerine veya bilgisayar oyunu oynamalarına izin vermemeye çalışın. Bu zamanları sohbet etmek için çok güzel değerlendirebilirsiniz. Gün boyunca yapacağınız şeyleri ve günlük planlarınızı paylaşabilirsiniz. Bu da aile içindeki iletişimi ve etkileşimi olumlu yönde etkileyecektir.
* Çay saati ve akşam yemeği: Anne babaların günün bu kısımlarını çocuklarıyla birlikte geçirmeleri yerinde olacaktır. En azından akşam yemeğini bir arada yemek için zamanınızı ayarlayın. Aslında günümüz şartlarında aileler çok nadir bir araya gelebiliyor. Ve elbette sohbet etmeye çok az vakit bulabiliyorlar. Çocukları ödevlerini yapmak üzere odalarına göndermeden önce çay içip tost yerken veya birlikte akşam yemeği için masayı kurarken, toplarken ya da yemek yerken, “okul nasıldı?”, “neler öğrendiniz?” gibi konuşmalar pozitif bir havaya yaratacaktır. Bu arada size ev işlerinde yardımcı olduğunda onu ödüllendirebilirsiniz.