Toplardamarlarda yetmezlik sonucu ortaya çıkan kılcal damarlar (kılcal varis) günümüzde lazer, skleroterapi, köpük skleroterapi ile tedavi edilebilir. Burda önemli bir uyarı kılcal damar (kılcal varis) tedavisi olacak olan hastaların toplardamar yetmezliğinin, ileri seviyelerde olmaması gerektiğidir. Damarları yaygın ve belirgin hastalarda Doppler veya Duplex sonografi ile tetkik yapılması gerekir. Tetkik sonrasında ileri derecede yetmezlik var ise kalp damar uzmanlarınca değerlendirme ve tedavi uygulanması doğru olacaktır.
Toplardamar yetmezliği aşikar olmayan ve 4mm'den küçük damarlarda lazer tedavileri tek başına veya skleroterapi ile birlikte uygulanabilir.
Bacak kılcal damarları lazer ile tedavi edilebilir. Ancak tedaviye yanıtlar her hastada farklıdır.
Lazerle bacak kılcal varis tedavisi için tercih edilmesi gereken durumlar:
-
İğneden korkan hastalar
-
Skleroterapiye dirençli hastalar
-
Ayak bileği altındaki damarlar
-
Çok ince kırmızı kılcal damarlar
-
Skleroterapi sonrası kahverengi leke kalmasına eğilimli hastalar
Bacak kılcal damar tedavisinde kullanılan lazer ve ışık sistemleri:
Long pulsed Nd:YAG lazer (1064 nm )
Pulsed dye lazer
Long pulsed KTP lazer (532 nm )
Intense Pulsed Light (IPL)
Diode lazerler ( 800,810,910,940 nm)
Long pulsed alexandrite lazer
Lazerle kılcal damar tedavileri 6-10 hafta aralıklarla yapılır. Ortalama 4 seans gereklidir. Tedavi sırasında güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Yoğun güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
LAZERLE YÜZDEKİ KILCAL DAMAR TEDAVİLERİ
Yüz bölgesindeki kılcal damarlar oldukça yaygın görülen bir şikayettir.
Yüz kılcal damarlarının nedeni yoğun güneşlenmek, kortizonlu kremlerin uzun süreli kullanımı, rozase hastalığı ve hassas cilt olabilir. Bazı cilt hastalıkları (lupus, scleroderma…) kılcal damarları çoğaltabilir.
Yüz kılcal damarlarının tedavisinde kullanılan lazerler:
Pulsed dye lazer (PDL)
Long pulsed 1064 nm Nd:YAG lazer
Long pulsed KTP lazer 532 nm
İntense pulsed light (IPL)
Lazerle yüzdeki kılcal damar tedavilerinde koyu ten rengine sahip kişilerde dikkatli olmalıdır. Dikkatli ve ehli olmayan kişilerce yapılan lazer tedavileri sonrası yan etkiler görülebilir.
Lazer tedavi sonrası kısa süreli ve geçici kızarıklık, hafif ödem görülebilir. Kısa atım süreli Pulsed dye lazer (PDL) sonrası 2-3 hafta süren cilt morlukları görülebilir. Diğer lazerlerde morluk oluşmaz. Lazer tedavisi sonrası yüksek koruma faktörlü güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Gökler
Dermatoloji Uzmanı Dr. Güneş Ertürk