Herhalde aramızda çocukken pişik olmayan yoktur. Genel bir problemdir pişik! Acısı mı dersiniz, kaşıntısı mı dersiniz..
Peki pişik nedir? Nasıl geçer? Nasıl önlem alırız?
Pişik, cildin tahriş olmasıdır. Bebeklerde sık görülen bu rahatsızlık bebek bezinin o bölgeye temas etmesiyle, hava almamasıyla, idrar ve dışkının o bölgeye temasıyla oluşabilir. Hatta anne sütünden mamaya geçen çocuklarda yediklerinin değişmesiyle, vücut refleks olarak pişik yapabilir.
Pişiğin Nedenleri;
- Bebeğimizin alt bezinde, çamaşırında kullandığımız deterjanlar.
- Hijyen. Bebeğimizin bezi uzun zamandır üzerindeyse bebeğimiz pişik olabilir. Sık sık bezini değiştirmeli, vücudunun hava almasını sağlamalıyız.
- İshal.
- Mantar enfeksiyonları. Isı ve nem yüzünden derinin tahriş olmasıyla birlikte bazı mikroplar üreyebilir. Bu durumda pişikli bölge “infekte” olur. Candida adı verilen enfeksiyon bu gibi durumlarda üremeye başlar ve iki yaşına kadar çoğu çocukta da bu mantar saptanır.
Pişik Olduğunu Nasıl Anlarız?
Pişik olan bebek sürekli ağlamaya ve huzursuzlanmaya başlar çünkü pişikli bölgede yanma, batma ve kaşınma hisseder. Bu gibi durumlarda pişik kremlerinden yararlanabiliriz.
Bebeğimizin cildini tahriş eden maddelerden kaçınmalıyız. Onu sert kumaşlara maruz bırakmamalıyız. Altının temiz olduğundan emin olmalıyız; böylece hem vücudu havalanır hem pişik olma ihtimali en aza iner. Bebeğimizi güneşten ne kadar uzak tutarsak o kadar iyidir, çünkü güneş onun daha çok sıcaklaşmasına ve terlemesine sebep olur böylelikle de kapalı olan bölge hem ısınır hem nemlenir.
Pişik her çocukta görülebilecek bir hastalıktır. Eğer altını temiz tutarsak, nemlenmemesini sağlarsak, kremlerini de ihmal etmezsek bebeğimiz bu süreci daha kolay atlatabilir.