Siz horlamıyorsunuz mutlaka. Herkes size iftira atıyor, evet. Ama horlayan birilerini tanıyorsanız bu yazıyı okutmalısınız.
***
Horlama
İnsanlar uyanıkken horlamaz; çünkü ağız, burun ve gırtlak kaslarımız hava kanalını açık tutabilir. Ancak uyuduğumuzda bu kaslarımız gevşer. Ve bu kaslar iyice yumuşadığında hava kanalımızın bir bölümünü kapatırlar ve nefes alıp verdiğimizde de titrerler. Horlama dediğimiz şey budur. Eğer soğuk almışsak veya burnumuz tıkalıysa bu titreme sesi daha da artar. Horlama genellikle yaşlı erkeklere ait bir şey olarak görülür ancak şaşırtıcı bir şekilde çocuklarda da yaygındır. Bir çocuğun horlamasının çok sayıda nedeni olabilir:
- Obezite – Bunun nedeni fazla kiloların gırtlak çevresindeki yağların artmasına ve kasların gücünün azalmasına sebep olmasıdır. Bu ayrıca hava kanalının daralmasına ve titreşimin artmasına da yol açabilir.
- Bademciğin ve lenf bezlerinin iltihaplanması.
- Sigara içmek – Duman, geniz bölgesinin tahriş olmasına ve kapanmasına neden olur; bu da gece uykuda nefes almayı güçleştirir. Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmış çocukların bile horlama riski vardır. Anne babaları sigara içen çocukların horlama olasılıkları, sigara içmeyenlerin çocuklarına göre daha fazladır.
- Toz ve evcil hayvan alerjileri yüzünden genzi tahriş olan çocuklar da horlarlar. Astım da horlamaya neden olabilir.
- Bazen de çocuğun çene yapısı horlamaya neden olur; ancak bu sorun genellikle çocuk büyüdükçe kendi kendine çözülür.
Dinlemek zorunda kaldığımızda horlamanın sinir bozucu bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz; ancak eğer çocuğunuz horluyorsa ne olacak? Ya kendi horlamasından kendisi rahatsız oluyorsa? Araştırmalar bu konuda, ailenin diğer üyelerinin sinirlenmesinden daha önemli bir şey olduğunu gösteriyor. 1000 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada, horlayan çocukların (ki bunlar çocukların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor) okulda, özellikle de matematik ve İngilizce derslerinde daha kötü notlar almaya daha eğilimli olduklarını ortaya çıkarmış. Bunun nedeni de horlayanların uyurken daha az oksijen alıp vermeleri ve bunun da geceleri iyi uyumayı engellemesidir. Bu da bir domino etkisi yaratıyor ve çocuk bir sonraki gün okulda derslere konsantre olmakta zorlanıyor.
Anne babaları horlayan çocuklar da bu durumdan etkileniyor. Eğer ailenin yetişkin üyelerinden birinin yüksek sesli veya süreğen bir horlama sorunu varsa, bu da ailenin geri kalan üyelerinin geceleri iyi uyumalarını engelleyebiliyor.