Çocuğuna kaliteli bir gelecek hazırlamak isteyen aileler, okul öncesi eğitimle çocuklarının ilk adımı atmasına yardımcı oluyor. Okul öncesi eğitim ile bir yandan çocuğun geleceğine olumlu yönde katkı sağlanırken diğer yandan sosyal hayatında daha etkin bir birey olmasını sağlıyor.
Okul öncesi eğitim sürecinde çocuğun kendi bireyselliği korunurken, topluma faydalı ve katkı sağlayan bir birey olarak yetiştiriliyor. Anne karnında hamileliğin 3’üncü ve 6’ncı ayında başlayan öğrenme sürecini sürdüren çocuk, okul öncesi eğitimle temel bilgi, beceri, alışkanlıklarını kazanıyor.
Çocukların büyüme, gelişme ve öğrenme ortamlarını nitelikli hâle getiren okul öncesi eğitimde yenilikçi, yaratıcı, kendi problemlerini çözebilen, olayları değerlendirirken yaratıcı çözümler ortaya koyabilen bireylerin yetişmesi sağlanıyor.
Okul öncesi eğitimde programın önemi
Çocukların eğitiminde kolay ve etkin bir öğrenmenin sağlanabilmesi için çocuğun özelliklerine göre hazırlanacak bir program hayati önem taşıyor. Bu programda çocuğun öğrenme eşiği, öğretmenleri ve arkadaşları ile olan ilişkileri ise öğrenme sürecinde aktif rol oynuyor.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitim Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Belma Tuğrul’a göre, çocukların kendi öğrenme gereksinimlerinin farkında olması ve bu gereksinimlerine uygun düşen olanaklarla eğitilmesi gerçeği, gelişimsel eğitim programlarının oluşturulmasının hareket noktasını ve dayanaklarını oluşturuyor.
Tuğrul, etkili ve başarılı programların sadece öğretmenlerinin anlattıklarını ya da gösterdiklerini ezberleme ve tekrarlama yeteneklerini geliştirmeyle değil, problem çözme, eleştirel düşünme, akıl yürütme ve yaratıcılık yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olabilen yöntemlerin kullanıldığı programlar olduğuna dikkat çekiyor.
- Tuğrul’a göre okul öncesi eğitim sürecinde çocuklara uygulanacak programların niteliklerinde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:
- Öğrenmeyi sağlayacak program, eğlenceli ve ilgi çekici bir uğraş olmak ve uygulamaya dayalı deneyimleri içermek durumundadır.
- Çocukların tecrübelerinden kaynaklanan öğrenimleri destekleyen bir program hazırlanmalı..
- Çocukları planlama sürecine dahil eden, öğrenme sorumluluğunu ve ilgisini arttıracak programlar hazırlanmalı.
- Programın özel gereksinimlere adapte olabilmesi için, yeterince esnek olmalı.
- Program, çocuklara bir şeyler öğretirken ve onlarla iletişim kurarken öğretmenin karar vermesinde yardımcı olacak kadar spesifik olmalı.
- Program, çeşitlilik konusunda da esnek olmalı.
- İçinde bulunduğu toplumun değerlerine göre bir program oluşturulmalı.
- Program, sınıf içindeki gelişim gereksinimlerini göz önünde bulundurarak hazırlanmalıdır.
Bu süreçte ailelerin ve eğitimcilerin, çocukların deneyimlerinde, olgunlaşma hızlarında, ilgi alanlarında, gereksinimlerinde, öğrenme şekillerinde ve aile yapılarında büyük farklılıklar olduğu ise dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Bu nedenle iyi planlanmış ve bu farklılıkları göz önünde bulunduran, bunları hedeflerine yansıtmayı başarabilen bir program ile okul öncesi eğitimde başarı sağlanıyor.