Aktif cinsel hayata sahip olan kadınlar, farklı doğum kontrolü yöntemleri ile istenmeyen gebeliklerin önüne geçmeye çalışsa da zaman zaman başarısız olmayı başarıyor.
Gelişen teknoloji ile doğum kontrol yöntemleri de her geçen gün yeni bir aşama kaydediyor. Son son doğum kontrol yöntemlerinden biri de doğum kontrol noktası olarak kadınlara farklı bir seçenek sunuyor.
Kullanımı diğer doğum kontrol yöntemlerine göre daha kolay olan ve daha az yan etkiye sahip olan doğum kontrol halkaları, düşük doz hormon içeriği ve kullanım kolaylığı sayesinde kadınlar arasında kullanımı her geçen gün yayılıyor.
5 santimetre çapında şeffaf özel bir maddeden yapılan bu halka, uygulandıktan sonra vücut ısısı ve konsantrasyon farkına bağlı olarak kontrollü salınım yapıyor. Bu da vücuttaki ilaç seviyesini yüzde 99 oranında etkili olacak en düşük seviyede tutuyor. Dolayısı ile hap alan kadınlarda olduğu gibi ilaç seviyesi her gün kanda iniş çıkışlar sergiliyor.
Kadınların yüzde 97’si uygulamadan memnun
Bir aylık kullanım amacıyla geliştirilmiş olan doğum kontrol halkası, fitil gibi vajinaya yerleştiriliyor. Yanlış uygulama yapmanın mümkün olmadığı bu yöntemle halka, vajinada 3 hafta bırakılıyor, ardından 1 hafta çıkarılıyor. Bu bir haftalık dönemde kadının kanaması oluyor. Halka çıkarıldıktan tam 7 gün sonra yeni halka uygulanıyor. Başlangıçta ilk halka adet kanamasının 1. ila 5.günleri arasında bir zamanda yerleştiriliyor. Araştırmalar halkayı kullanan kadınların yüzde 97'sinin uygulamada hiçbir sorun yaşamadığını gösteriyor. Dünyada 8 milyon kişi tarafından kullanılan bu yöntem kadınlara aylık olarak uygulanıyor.
Aylık olarak uygulanan bu doğum kontrol halkası eşlerin cinsel hayatına herhangi bir olumsuz etki yaratmıyor.