Soğukların kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde dikkat edilmesi gereken konuların en başında sağlık geliyor. Soğuklara hazırlıksız yakalanmamak ve hastalanmamanın yolu ise doğru beslenme ve doğal takviyelerden geçiyor.
Beslenme alışkanlığının bağışıklık sistemine etkisi hastalıklara yakalanma oranlarında önemli fark yaratıyor. Önemli nokta ise hastalandıktan sonra değil, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak.
Güneşin insan vücuduna olan doğal katkısının kış günlerinde hissedilir oranda azalması, beraberinde başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Doğru beslenme konusunda hassas olmayanlarda görülen vücut direncinin düşmesinin çözümü ise doğal takviyelerden geçiyor. Eğer kış hastalıkları kapınızı çalsın istemiyorsanız,
Büyüklere göre kış hastalıklarına daha kolay yakalanan çocukların ise bağışıklık sistemini zayıflattığı için yağlı ve fast food tarzı yiyeceklerden uzak durması gerekiyor.
Kış hastalıklarını önlemek ve iyileştirmek için bazı bitkisel çözümleri ve doğal yöntemler şöyle:
- Kış aylarında doktorların vazgeçilmez tavsiyesi C vitamini açısından zengin yiyecekler.
- Enerji ihtiyacımızı karşılayan ve özellikle potasyum açısından zengin olan gıdalardan olan tahin, pekmez, pestil ve kuru meyveler mutlaka sofranızda olmalı.
- C vitamini açısından zengin olan ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler vücut direncini artırıcı etkiye sahip. Bu nedenle bu tür besinlerin tüketilmesi kış aylarında herhangi bir hastalığa yakalanma riskini de azaltıyor.
- Kış meyvelerinden olan portakal, mandalina, greyfurt ve limon içerdikleri C vitamini için mutlaka tüketilmeli. Sularının sıkılmasındansa bütün olarak yenmeleri daha doğru.
- Protein, demir ve kalsiyum yönünden zengin olan kurubaklagiller, iyi pişirildiklerine protein değerleri ete yaklaşıyor. Bu gıda grubunun haftada en az 4 kez alınması gerekiyor.
- İçerdikleri vücuda faydalı yağlar nedeniyle iyi birer enerji kaynakları olan kuruyemişler, vücut ısısını dışarıya uyumlu hale getiriyor.
- Haftada 2 kez tüketilmesi tavsiye edilen balık, kışın en iyi koruyuculardan.
Tüm bu besin grupları günlük beslenme programı içinde dengeli olarak yer alması gerektiği belirtiliyor. Katkı maddeleri içeren ve doğal olmayan besinlerin tüketilmesi bizleri kışın mikroplara daha açık hale getiriyor.