Sıcak yaz günlerinin geride kalması ile, kışın kendini iyiden iyiye hissettirdiği havalar anne babaların en büyük kabusu olmaya başlıyor. Zira bu havalar çocuklarının hastalanma riskini daha da arttırıyor.
Havaların soğumasıyla çocukların burunları akıyor, aksırık, öksürük, kulak ağrısı ailelerin canını sıkmaya yetiyor.
Çocukları okula gitmekten alıkoyan ve en sık rastladığımız üst solunum yolu enfeksiyonu olan nezleye 200’den fazla virüsün yol açtığı biliniyor.
Hal böyle olunca, virüs sayısı bu kadar çokken çocuğun 5-10 defa soğuk algınlığına yakalanabilme ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çocukların bu tür virüsleri birbirlerine çok çabuk bulaştırdıklarını da göz önünde bulunduracak olursanız, özellikle kış aylarında sık görülen bu kış hastalığı kreş, okul gibi ortamlarda hızla yayılabiliyor.
Bilinenin aksine uzmanlar, bu tür hastalıklarda antibiyotik tedavisi etkisiz ve gereksiz olduğunu söylüyor.
Grip, nezleden daha ağır seyreden bir enfeksiyon olmasının yanında özelliği ile biliniyor. Dünya çapında salgınlara yol açabilen, bağışıklığı düşük kişilerde ölümcül bile olabilen bir enfeksiyon olarak biliniyor. Uzmanlara göre okul çağındaki çocuklar yılda 1 veya 2 kez grip geçirebiliyor.
Soğukların kendini hissettirmeye başladığı günlerde, vurulan grip aşısı ise olası bir grip hastalığına önlem olarak öneriliyor. Grip; ani başlayan yüksek ateş, halsizlik, kas ağrıları, burun akıntısı, aksırık, kas ağrılarına neden oluyor. Bulantı ve kusma da görülebildiği grip, çok bulaşıcı olduğundan ev halkı arasında veya hasta çocuğun sınıfında hızla yayılıyor.
Bu mevsimlerde çocukların karşılaştığı hastalıkların başında, nezle, grip, bronşit , zaturre gibi hastalıklar gelirken, orta kulak iltihabı, anjin ve kızıl gibi hastalıklara da dikkat etmek gerekiyor. Hastalıkların önlenebilmesi için uzmanlar şu önlemlerin alınması gerektiğini söylüyor.
- Tedavide antiviral ajanlar özel bazı durumlarda gerekli olabilmektedir.
- Hastanın bol sıvı alımının desteklenmesi, dinlenmesinin sağlanması uygun olur.
- Ateş kontrolü için gerekirse doktorun önerdiği ateş düşürücü ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
- Grip geçiren çocuklarda aspirin özellikle risklidir, kullanılmamalıdır.
- Korunma için, 6 ayını dolduran bebeklerden itibaren her yaş çocuk grip aşısı olabilir.
- Özellikle yuva, okul gibi kalabalık ortamlarda bulunan çocukların aşıyla korunmaları önemlidir.
Evde 6 ayını doldurmamış, aşı olamayacak bir bebek bulunduğunda anne, baba, bebeğin bakımıyla ilgilenen kişiler kendileri aşı olarak bebeğin enfeksiyonla karşılaşma riskini azaltabilirler.