Kitap okumak, her yaşta, her zaman, her yerde yapılabilen en kolay ve eğlenceli ve sosyal açıdan geliştiren bir aktivite olarak biliniyor. Bebeği olan aileler de kitap okuyarak çocuklarının psikolojik ve sosyal açıdan gelişimine ciddi katkı sağlayabiliyor.
Bebeği küçük olan aileler ise resimli kitaplar ile çocuklarına daha bebeklikten kitap okuma alışkanlığı kazandırıyor. Bunun yanı sıra her ne kadar tam olarak kavramları bilmese de okuma esnasında kelimelerin ritmi ve kafiyesi çocukların ilgisini çekebiliyor.
Okul öncesi 0-6 yaşındaki çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyor ve bunun yöntemini bilmiyorsanız sizin için derlediğimiz maddelere bir göz atmanızda fayda var….
- Kitaplarla bağ kurma dönemidir.
- Dokunarak ve dinleyerek öğrenirler.
- Bebeğinize kitap okurken, bebeğiniz sayfaları çevirmenizi, resimleri işaret edişinizi ve yazıları soldan sağa takip etmenizi idrak edebilir ve taklit edebilir.
- Konuşmayı öğrenmesine yardımcı olmak ve dil becerilerini geliştirmesi için kitap okunmalıdır.
- Kitaplar uzun süre elinde olacağından dolayı, tutabileceği boyutlarda ve kendi başına keşfedebilmesi için kumaş, karton veya sert plastik gibi kaliteli malzemelerden yapılmalı, kolay yıpranmamalı ve yırtılmamalıdır.
- Bebeğinize basit ve onun dünyasında yer alan, içinde tanıdığı nesnelerin bulunduğu kitaplar seçin.
- Parlak ve bol resimli olsun. Sayfalarında herhangi bir yazı bulunması gerekli değildir ama eğer varsa kısa ve ahenkli cümlelerden oluşmasına dikkat edilmelidir.
- Aynı zamanda az kelimeli ve bu kelimelere ait resimleri bulunmalıdır.
- Resimleri parmağınızla işaret ederek adını söyleyin. Bebekler bu şekilde öğrenir. Basınca ses çıkaran düğmeler ve içi boşaltılabilen aksesuarlı kitaplar da seçilebilir.
- Bebekler aynı kitabın tekrar okunmasından hoşlanır. Sabırla okuyun. Okurken tek düze ses tonu ve abartılı ifadeler çocuğunuzu rahatsız edebilir. Fakat ses tonunuzu gerektiği yerlerde alçaltıp yükseltmek ve gerektiğinde mimik kullanmak, onun hem ilgisini çekecek hem de eğlendirecektir.
- Bebekler tekerleme ve şarkılardan da hoşlanır. Biraz daha büyüdükten sonra basit tekerleme ya da kafiyeli cümlelerin yer aldığı kitaplar okuyabilirsiniz.
- Bebeğinize kitap okurken, kucağınızda tutun. Aranızdaki bağı güçlendirecektir.
- Çocuğun aile üyelerini tanıması içinde birlikte fotoğraf albümlerine bakabilirsiniz.
- Okumaya hazırlık dönemidir. Çocuğunuz okumaya başlamadan önce gördüğü harfleri anlamlandırmaya yönelik temel beceriler kazanacaktır. Yazılar ve kitaplara aşina olacak, kitapların işleyişini öğrenecek ve harfleri tanımaya başlayacaktır. Ne kadar çok harfi tanırsa, bu harflere ait seslere o kadar yoğunlaşabilir. Bu dönemde ayrıca yaratıcılıkları gelişir, olayların nedenleri üzerinde dururlar. Günlük hayatlarında karşılaştıkları sorunları içeren, sorularına cevap veren kitaplar seçilmelidir.
- Kendi yaşamlarını anlamalarına yardımcı olacak fikirler ve konular içeren bildik masallar ve hikâyeler seçilebilir. Küçük çocuklar, yiyecekler, hayvanlar, vasıtalar ve çocuklarla ilgili kitaplardan hoşlanır. Kitapların belirgin bir konusu ve kahramanı olmalıdır. Bir ya da birkaç kahramanın karşılıklı ilişkilerini anlatan öyküler okunmalıdır. (üç küçük domuzcuk)
- İyi resmedilmiş, ayrıntılı resimleri olan kitaplar seçilmelidir. Çocuğun hayal gücü harekete geçirilmelidir.
- Kitabın bir bölümünde durup, “ Sence bundan sonra ne olmuştur?”gibi bir soru sorup hikâyenin kalanını tamamlamasını isteyebilirsiniz. Çocuğun sınıflandırabileceği nesneler içermesi yerinde olacaktır.
- Küçük çocuklar uyumadan önce onlara kitap okunmasından çok hoşlanır. Küçük çocuklara okunacak kitabı seçmelerine ve tutmalarına izin vermek gerekir.
- Yazısı fazla olmayan kitaplar seçilmelidir. Dinlerken sıkılabilir.
- Resimlerin isimlerini belirtmek yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olur. Okul öncesi döneminde çocuklara aile, arkadaşlar, okul, alfabe ve rakamlarla ilgili kitaplar alınmalıdır.
- Öyküler hakkında sorduğu cevaplar dikkatlice cevaplanmalıdır. Okul öncesi döneminde çocuğunuzun öyküler anlatmasına izin verin.
- Çocuğunuzla birlikte daha çok kütüphaneye, kitapevlerine gidin ve kendisine kitaplar seçmesine izin verin.
- Küçük çocuklara kitap okurken yanınıza ya da kucağınıza oturmasına izin verin. Aranızdaki bağ güçlenecektir.
- Beklemeniz gerektiğinde birlikte kitapları karıştırın.
- Tabelaları ve levhaları okuyun.
- Televizyonu kapatın.
- Evde kitap olan ve kitap okuyan ailelerin çocuklarına iyi örnek olurken, bu durum çocukta okuma isteğini geliştiriyor.
Ayrıca kitapevlerine birlikte gitmek, sabırla kitapları incelemesine ve seçmesine izin vermek onları heveslendirecektir. Böylece okumanın bir işkence olmadığını, istediği zaman farklı dünyalara gidebileceği bir yolculuk olduğunu keşfedecektir. Televizyon ve/veya bilgisayar, oyun, spor aktiviteleri dışında “okuma zamanları” yaratarak birlikte özel vakitler geçirip aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz. Bu ona değer verdiğinizi göstermenin en güzel yoludur.