Büyümelerinin bir parçası olarak çocuklar, normal gelişim aşamalarını tek başlarına geçirmezler. Çocuk, yaşamdaki sıradan ve sıra dışı olaylardan çok fazla etkilenebilir. Bu olayların bir kısmı tabii ki önceden tahmin edilemeyecek şeyler olduğu için, davranışlarında sizin de gözlemleyeceğiniz kimi zaman karmaşık değişiklikler meydana getirecektir.
Çoğumuz yaşadıklarımızdan yola çıkarak bizim ve çocuklarımızın davranışları üzerinde negatif etkiler bırakmış ya da hâlihazırda bırakmaya devam eden olayların bir listesini oluşturabiliriz. Eğer bir yetişkin olarak sizi bile etkileyen bir olay yaşadıysanız, hiç şüphesiz ki çocuğunuzun bundan hayli hayli etkilenmiştir. Ancak aile içinde sorunlar ve tartışmalar yaşayan anne babalar, genelde neler olup bittiğini çocuklarının ‘bilmediğini’, ‘ilgilenmediklerini’ ya da ‘anlamadıklarını’ söylerler. Ama çoğu zaman bu doğru değildir, çünkü çocuklar her şeyi bilirler.
Bu farkında olma durumunun tam olarak kaç yaşında ortaya çıktığını belirtmek çok zor. Ancak benim görüştüğüm anne babalar arasında, bebeklerinin belli durumlarda sakinleşemediğine inanan ve çocuklarının dili daha iyi anlamaya başladıkları iki yaşından itibaren konuşmalar içindeki küçücük farklılıkları bile anladıklarını söyleyenler var. Artık konuşulanları anlamasının çocuğunuzun üzerinde etkileri olacaktır. Örneğin anladığı şey nedeniyle daha sessiz ya da daha dikkat çekici davranması gerektiğini düşünmeye başlıyor olabilir. Buna rağmen bazı anne babalar, çocuklarının etrafında olup bitenden habersiz ve son derece masum bir şekilde yaşadığını düşünmeyi tercih eder; böylelikle, onların mücadele ettiğini bilmenin getireceği acıdan kendilerini korumaya çalışırlar.
Çocuğunuzu değişim için hazırlayın
Çocuklar da birer birey olduğu için, karşı karşıya kaldıkları durumları farklı biçimlerde karşılayıp aşacaklardır. Birçok çocuk, değişime ayak uydurabilmek için çok daha fazla hazırlığa ihtiyaç duyabilir, ama maalesef hayat her zaman sürprizlerle doludur. Yine de taşınma, yeni bir kardeşinin olması, ayrılık ya da boşanma gibi değişikliklere karşı onu hazırlama şansınız varsa, bunun için göstereceğiniz her türlü çaba büyük önem taşır. Şayet böyle yapmadan olayları hasıraltı edip sonraya ertelerseniz, sorunlar ortaya çıktığında, onu desteklemek ve sorunların hemen üstesinden gelmek için üzerinize düşen görevin en iyisini ortaya koymakta bir hayli zorlanabilirsiniz.
Dolayısıyla bu davranışınızı fark etmeye ve önünüzde olan bitene bir adım uzaktan bakıp bakamadığınızı anlamaya çalışın. Örneğin eve yeni bir bebeğin geldiği bir durumu ele alırsak, yaşam şeklinizi değiştirecek bu ve buna benzer olaylarla ilgili insanların yaptıkları büyük hazırlıkları bir düşünün.
Hayatın inişleri ve çıkışları olduğu bir gerçektir. Dolayısıyla bu tür şartlar, anne babaların ve benzer bir biçimde de çocukların kararlılıklarının test edildiği zamanlardır. İnsanın yaşamını değiştiren ve sıklıkla yaşanan olayların birkaçını tespit ederek, çocuklar ve elbette anne babalar üzerindeki olası etkilerini ve nasıl başa çıkılabileceğini belki de başımıza gelmeden önce düşünmeye başlayabiliriz.