Çoğul hamilelik, iki ya da daha fazla bebeğin geliştiği hamilelik anlamına geliyor.
Bu iki tane olunca ikiz, üç tane olunca üçüz diye tanımlanıyor.
İnsan türü göz önüne alındığında çoğul gebelik bir istisnadır ve "gebe kalma anormalliği" olarak nitelendirildiğinden riskli hamilelikler kategorisine giriyor.
Çoğul gebe kalma eğilimi kalıtsaldır ve bu kalıtımın sebepleri bilinemiyor.
- Özdeş ikizler: Döllenmeden sonra zigot gelişiminin başında bilinmeyen sebeplerle iki ya da daha fazla parçaya bölünüyor ve bunların her biri segmentasyona başlıyor. Eşzamanlı olarak aynı cinsten birbirine aşırı benzeyenler, aynı genetik mirasa sahip bireyler olarak gelişmeye başlıyor ve bunlara tek yumurta ikizleri deniyor.
- Kardeş ikizler: İstisnai olarak çift (veya üçlü dörtlü) yumurtlama gerçekleşiyor. İki ya da daha fazla sperm bu yumurtaları eşzamanlı (hemen hemen) olarak döllüyor. Ayrıca hamilelik sırasında ikinci bir döllenme de gerçekleşebiliyor (kesinlikle nadir görülen bir durumdur). Bu durumda ikinci yumurta da döllenir, iki hamilelik oluşur ve ayrı zamanlarda doğum gerçekleşiyor.
Bu tip hamileliklerden doğan çocuklar birbirlerine farklı zamanlarda doğmuş kardeşler kadar benzerler ve farklı cinsiyetlere sahip olabilirler.
Son yıllarda kısırlıkla ilgili tedavi yöntemlerindeki gelişmeler sonucu çoğul doğumlar fark edilir biçimde artış gösteriyor.
Bebek-yetişkin ilişkisinde (ve daha sonraki safhalarda) ikizlerden her birine bir birey olarak davranılması ve özel ilgi ve tedaviler uygulanması büyük önem taşıyor.Tabii ki iki çocukla da ayrı ayrı bireysel ilişki geliştirmeye dikkat etmek yorucudur ancak ilişkisel ve fizyolojik gelişim için bu kabul görüş önemli rol oynuyor.