Eğer çalışan anne babalarsanız, herkesin ne zaman nerede olacağını gösteren tablolar yaparak çocuğunuzun bir haftanın nasıl planlandığını anlamasına yardımcı olun. Hangi günlerde değişiklikler olduğunu belirtmek için ‘Anne çalışmıyor’ ya da ‘annenin iş günü' gibi bir dil kullanın. Tabii ki bu tabloya eşinizi de dahil edin. Eğer baba iş nedeniyle uzun saatler boyunca dışarıda kalıyorsa, bu tabloya ‘Babayla kitap okumak’ yazmak, çocuğunuzun kafasında anne babasının ona bakmak için birlikte nasıl çalıştıkları fikrinin oluşmasını sağlayacaktır. Çocuğunuzun hangi gün ne yapılacağını, ne kadar çabuk öğrendiğini gördükçe şaşıracaksınız. Söz konusu tablo iyi bir hatırlatıcı görevi görecek ve umarım anne babaları çocuklarının ihtiyaç duydukları şeyleri öncelik sırasına koymaları için teşvik edecektir.
Unutmayın ki çocuklar kendilerini hangi şartlar içerisinde bulurlarsa bulsunlar buna uyum sağlarlar. Eğer anne babalar çocuk bakımı hazırlıklarıyla ilgili kendilerini huzurlu hissediyorlarsa, çocuk da söz konusu düzenlemelerden mutlu olacak ve bunlarla baş edebilecektir.
Evdeki ya da işteki durumunuzdan bağımsız olarak aile ve diğer sorumluluklarınız arasında denge kurmak için herkes tarafından uygulanabilecek bazı temel prensipler vardır:
* Sahip olduğunuz zaman içinde kendiniz için en fazlasını yaratın.
* Herkesin evde olmasını beklediğiniz bir zaman ayarlayın. Bu zamanı birlikte bir şeyler yaparak geçirin. Örneğin beraber bir oyun oynayabilir ya da bir şeyler atıştırarak bir film seyredip rahatlayabilirsiniz. Burada önemli olan zaman baskısı yaratmadan beraberlikten keyif almaktır.
* Evdeki işlerinizi bitirmek için ne kadar vakit harcadığınızı gözleyin ve harcadığınız bu vaktin makul mü yoksa azaltılması mı gerektiğine karar verin.
* Mümkün olduğunca birlikte yemek yemeye çalışın.
* Kendinize dinlenme zamanları ayırın. Sadece kanepede oturmak bile herkese kendini şarj etme olanağı sağlar.
* Çocuklarınıza neleri yapmaktan hoşlandıklarını sorun ve onları gözleyin. Örneğin son zevki PlayStation oynamaksa, oynarken onları izleyin ve ne kadar becerikli olduklarına dair yorum yapın. Çocukların yeteneklerinin ve becerilerinin çok sık olarak övülüp övülmemesi gerektiği yetişkinler arasında tartışılır, aslında işin gerçeği çocuklarımızın onlarla ne kadar çok gurur duyduğumuzu bilmeye ihtiyacı vardır.
* Yatma zamanlarını çocuklarınız için kutsal bir hale getirin ve müsait olduğunuzda ona en az 45 dakika ayırın.
* Çocuklar uyurken telefon konuşmalarınızı sınırlayın.
Ancak aileniz içinde işlerin yürümesi için belirlediğiniz bir yapının, birlikte aile saadeti içinde geçirdiğiniz zamanlarda gevşemesine de izin vermeyin. Çünkü kurallar ve sınırlar hâlâ yürürlüktedir. Örneğin daha önceden anlaştığınız yatma zamanlarına uyun ve bu ‘özel bir zaman’lar için gelen itirazlara genelde göz yummayın.
Eğer çocuğunuzun belirlenmiş sınırlar içerisinde aile içinde ve dışında bir şeyleri yapmayı tercih edebileceğini bilmesini sağlarsanız, bu esneklik eninde sonunda ona çeşitli karmaşık durumlarla başa çıkması için gerekli araçları sunacaktır. Zamanınızı ve önceliklerinizi yönetmeyi öğrenmek size nefes alma, rahatlama ve çocuklarınızdan keyif alma alanı sağlayacaktır. Bu da ebeveynliği daha az stresli, daha fazla tatmin edici ve mutlu bir deneyim haline getirecektir.