Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser. Ülkemizde yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığı biliniyor (100.000'de 37.3); fakat ne yazık ki olgularında büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis ediliyor. Meme kanserinin erken teşhisinde halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalık sağlanması büyük önem taşıyor.
Bursa Sağlık Müdürlüğü Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği (ONKO-DAY) işbirliği ile Yıldırım Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi katkılarıyla kadınları, meme kanseri konusunda bilinçlendirmek, kendi kendine meme muayenesi yapma davranışı kazandırmak, aile hekimlerine ve mamografi tetkiklerine yönelmelerini sağlamak amacıyla “Meme Kanseri Bilinçlendirme Projesi” başlattı.
Proje kapsamında Bursa'nın Yıldırım ilçesinde yaşayan 20 yaş üstü 196.951 kadına ulaşılması planlanıyor. Proje tamamlandığında ise ilçedeki kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma davranışı kazanmış olmaları hedefleniyor.
Eğitici Eğitimleri; Yıldırım İlçesinde görev yapan 164 Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı ile Toplum Sağlığı Merkezi eğitim ekibine veriliyor. Projenin ikinci bölümüyse halk eğitimlerini kapsıyor.
"Bayanlar ellerinizi bir kez de sağlığınız için kullanın" sloganının kullanıldığı proje kapsamında, ilçedeki aile sağlığı merkezlerine birer meme maketi alınması planlanıyor. Meme kanseri eğitimlerinin sürekliliğinin sağlanması ve kadınlara kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığı kazandırmada önemli katkı sağlayacak maketler Yıldırım Belediyesi ve ONKO-DAY tarafından temin edilecek.
***
Kendi kendine meme muayenesi (KKMM) nedir?
KKMM, kadının ayda bir kez kendi memesini elle ve gözle muayene etmesidir.
KKMM niçin yapmalıyım?
Memenizi tanımak, normalin dışındaki değişiklikleri fark etmek ve meme kanserini erken evrede tespit etmek için yapmalısınız.
Kimler KKMM yapmalıdır?
20 yaşından sonra her kadın, her ay düzenli olarak KKMM yapmalıdır.
KKMM ne zaman yapmalıyım?
Eğer adet kanaması görüyorsanız, adetin ilk günü itibariyle 7. ve 10. günler arasında;
Eğer adet kanaması görmüyorsanız, belli bir gün seçerek her ayın aynı günü uygulamalısınız.
Meme kanserini nasıl anlarım?
- Meme yapısı veya şeklinde değişme varsa,
- Meme derisinde portakal kabuğu görünümü varsa,
- Meme üzerindeki damarlar belirginleşmişse,
- Meme başında akıntı varsa,
- Meme başında içe gömülme varsa,
- Meme başında veya etrafında kırmızılık varsa,
- Koltuk altında şişlik varsa,
- Muayenede elinize sert kitle geliyorsa hemen doktorunuza başvurunuz.